Regeringen hakar på EU för lägre elpriser

Anders Wiklund/TT: Statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar vill agera i EU för att få ned de höga elpriserna.

EU-kommissionen har dock redan presenterat utkast till olika förslag som går i denna riktning. Diskussioner om detta pågår redan i flera EU-länder. Nästa fredag möts EU:s energiministrar i Bryssel, och då kommer frågan att stå högst på dagordningen.

Det är väldigt bra och vi kommer att vara en pådrivande kraft i Europa, säger Andersson på en pressträff med finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Hon säger att hon nu vill driva på sina EU-kollegor för att få till ett brett stöd för förslag som kan få ner elpriserna. Men det kommer att ta tid att få nya EU-regler på plats, tror statsministern.

Att hela EU skulle fatta ett beslut före det svenska valet framstår inte som sannolikt, säger hon.

Andersson att regeringen inte kommer att "lämna svenska hushåll och företag åt sitt öde".

Hon håller fast vid sitt uttalande nyligen om att hushållen kommer att få pengar i vinter från det högkostnadsskydd mot höga elpriser som regeringen har föreslagit, riktat i första hand till södra Sverige.

Dysfunktionell marknad

Hon beskriver den europeiska energimarknaden som dysfunktionell just nu. Till exempel drabbas elkunder i södra Sverige av höga gaspriser i Tyskland, trots att Sverige använder väldigt lite gas.

Elpriserna på Europas elmarknad måste frikopplas från de orimliga gaspriserna som Ryssland har skapat, säger hon.

Tjänstemän i regeringskansliet har räknat på hur det skulle påverka svensk elmarknad.

Det skulle kunna innebära minst en halvering av elpriserna i södra Sverige, säger Andersson.

Trots valrörelsen uppger Magdalena Andersson att hon den närmaste veckan kommer att fokusera på att hitta en EU-lösning som sänker elpriserna.

I grunden är detta ett europeiskt problem, säger Andersson.

"Smiter från ansvar"

Men Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att Andersson smiter från sitt eget ansvar. På Facebook skriver han:

"Nu vill hon tydligen ställa in valdebatten om sin egen misslyckade energipolitik, för att istället fly ner till Bryssel. Tydligen för att påpeka att Sverige naturligtvis står bakom det energiförslag som EU-kommissionen redan arbetar med, och som flera andra länder ställer sig bakom. Detta är bara dimridåer och avledningsmanöver, för att hon vill slippa stå till svars i valrörelsen för sin egen energipolitik", skriver Kristersson.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar utbrister i ett "Äntligen" över att regeringen, enligt V, nu har insett problemet med hur elpriserna sätts på den elmarknaden. V lade för några veckor sedan fram sitt förslag om "Sverigepriser" på el, något som går ut på att ha ett lägre pris i Sverige och ett högre exportpris.

V-ledaren är inte imponerad över regeringens agerande.

Det är bra att regeringen har ändrat sig och det beror ju på att EU-kommissionen och stora medlemsländer som Tyskland och Frankrike har agerat. Nu har regeringen bestämt sig för att följa efter, säger Dadgostar och anklagar regeringen för passivitet.

Spara energi

Finansminister Mikael Damberg (S) manar hushåll att se över sin energikonsumtion. Och att utnyttja de stöd som finns för att exempelvis installera treglasfönster, solpaneler och lagring för egenproducerad el eller använda den avgiftsfria energirådgivning som finns i kommunerna.

Vi måste alla ta vårt ansvar för vår egen energiförbrukning, säger Damberg.

Exakt hur det ska gå till att frikoppla elpriserna från gaspriserna presenteras inte.

Ett läckt utkast från kommissionen listar tre åtgärder: Ett grepp skulle kunna vara att sätta ett tak för priserna på elproduktion som produceras mycket billigare än rådande marknadspriser, som mycket styrs av gaspriset. Det skulle kunna vara el från vattenkraft, kol eller vindkraft. Medlemsländerna skulle då ges större möjligheter att kunna gå in och stödja de hushåll och företag som är mest utsatta av de höga priserna. Ett villkor ska vara att man också satsar på att minska efterfrågan, något som också kan sätta press nedåt på priserna.