Jorden runt på väte

I slutet av januari börjar en unik resa – tre bränslecellsdrivna B-Klass F-CELL ger sig då ut på en avgasfri resa runt jorden. 125 dagar med vätgas som drivmedel och vattenånga som avgaser.

Bränsleceller är en av de allra mest intressanta lösningarna för utsläppsfria bilar. Vätgas reagerar med luftens syre och då genereras elektricitet som driver bilens el-motor. Som avgaser får man vattenånga.

Man kan säga att bränslecellsdriva bilar är elbilar som tillverkar egen el under tiden de körs. Dock krävs det el för att producera vätgasen. Men om den elen är CO2 neutral så blir bilen i praktiken också det. Resultatet är utsläppsfria bilar som inte kräver laddningstid – eller ens elanslutning.

B-Klass F-CELL är den första serietillverkade bränslecellsbilen på marknaden. Räckvidden är hela 40 mil vilket gör detta till en utsläppsfri bil som fungerar lika bra till vardagspendling som på långresor.

Resan går från Sydeuropa, via Spanien och Portugal över till USA och Canada, sedan till Australien, för att avsluta med den långa sträckan från Kina, via Ryssland tillbaks till Stuttgart. En resa som inte hade varit möjlig med vanliga elbilar. Däremot sätter de, liksom när Mercedes-Benz uppfann bilen för 125 år sedan, fokus på problemet med infrastruktur för drivmedel..

Idag finns det inget globalt nätverk av vätgas-stationer. Men det är just vad Mercedes-Benz vill få upp ögonen för med projektet (man har med sig en egen tankbil).

Dr Tomas Weber som är utvecklingsansvarig för Mercedes-Benz har sin bild klar.
– Jag är helt säker på att vi kommer att hitta en lösning som gör att vi snart kan exploatera den oerhörda potentialen i den här tekniken till fullo.
– Med den här resan vill vi få upp ögonen hos regeringar och energiföretag för att detta är en teknik som är här nu.
– Vårt mål är klart. I framtiden ska man kunna tanka vätgas överallt i världen. Lika enkelt som man idag tankar bensin eller diesel.