Ericssons IS-nota lindrigare än befarat

Fredrik Sandberg/TT: Ericsson räknar med ny miljardsmäll i USA. Arkivbild.

Ericsson gör en avsättning på 2,3 miljarder kronor i räkenskaperna för befarade USA-böter relaterade till IS-mutskandalen i Irak – korruptionsmisstankarna som avslöjades vintern 2022.

Ingenting är avslutat ännu, inget är klart. Men den nu meddelade miljardavsättningen gentemot USA:s justitiedepartement kan ses som en viktig indikation på var bötesbeloppet hamnar. Det lär dock kunna komma mer. USA:s finansinspektion, SEC, kan komma att vilja dela ut böter också, likt förra gången Ericsson åkte på en liknande mångmiljardsmäll 2019.

Max hälften

Men det blir ändå sannolikt betydligt lindrigare än befarat.

Det blir troligen inte väldigt mycket, maximalt lika mycket till, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Och det kan jämföras med vad marknaden hade räknat med, lika mycket som förra gången på runt tio miljarder kronor, fortsätter han.

Ericsson gjorde härom året upp med de amerikanska rättsmyndigheterna om jätteboten på tio miljarder kronor för andra gamla korruptionsförsyndelser.

Djurberg drar nu också slutsatsen att det knappast blir någon mer rättslig process i form av ett regelrätt åtal, där bolagsledningen i värsta fall skulle sitta löst.

Kursen rusar

På börsen är det tummen upp, aktien lyfter med runt sex procent.

En relevant kursreaktion, kanske kan det vara befogat med mer, säger Daniel Djurberg.

Avsättningen på 2,3 miljarder kronor belastar fjärde kvartalet 2022.

Bolagsledningen skriver i ett pressmeddelande "att detta är en tillräckligt tillförlitlig uppskattning av den finansiella sanktionsavgiften kopplad till en potentiell uppgörelse" med överträdelserna av tidigare överenskommelser med amerikanska justitiedepartementet.

Bolaget vill inte kommentera något ytterligare utöver det som står i pressmeddelandet. Ericsson skriver inget om att SEC kan komma med separata böter.

Ericsson kom nyligen överens med de rättsvårdande myndigheterna i USA att den oberoende observatören ska fortsätta hålla ett öga på Ericsson fram till sommaren. 2024.