Kollapsad krisbank i USA såld – med stor rabatt

Benjamin Fanjoy/AP/TT: Amerikanska myndigheter har hittat en köpare till delar av resterna av den kollapsade banken Silicon Valley Bank (SVB). Arkivbild.

Uppgörelsen innebär att First Citizens tar över insättningar och utlåningsportföljen i SVB, enligt ett besked från Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) – det statliga bolag som ansvarar för insättningsgarantier i USA och som sedan kollapsen den 10 mars tagit över SVB.

Med affären följer även 17 bankkontor.

Våg av bankoro

SVB-kollapsen – det största haveriet i USA:s banksektor sedan finanskrisen 2008 – blev startskottet på en våg av bankoro i både USA och Europa. Det ledde bland annat till att den schweiziska storbanken Credit Suisse för drygt en vecka sedan togs över av konkurrenten UBS, för att undvika en stor bankkris.

Orosvågen har även gjort finansiering dyrare för företag och banker och tryckt ned räntorna på statspapper, ett resultat av att investerare söker sig till säkra placeringar i orostider.

Bankaktier har också tagit stryk på bred front. Det gäller inte minst den tyska storbanken Deutsche Bank, som efter en viss återhämtning i måndagens handel tappat nästan en femtedel av sitt börsvärde sedan årsskiftet.

Svenska bankaktier har också tryckts nedåt kraftigt, trots att såväl branschföreträdare, bedömare och myndigheter beskriver svenska banker som lönsamma, väl kapitaliserade och med mycket pengar i kassan för att hantera sina likviditetsbehov.

Rabatt på 16,5 miljarder dollar

Handelsbanken och SEB ligger på minus 16 respektive 8,5 procent sedan årsskiftet, medan Swedbank ligger på minus 1,6 procent.

Enligt uppgörelsen om SVB-köpet tar First Citizens över tillgångar för 72 miljarder dollar, med en rabatt på 16,5 miljarder. SVB-tillgångar för omkring 90 miljarder kommer därmed att finnas kvar hos FDIC även efter affären.

First Citizens är baserad i Raleigh i delstaten North Carolina, medan Silicon Valley Bank har sitt huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien.