Kritik mot EU-nej till företagsansvar

Johanna Geron/AP/TT: EU:s justitiekommissionär Didier Reynders vill att storföretagen tar större ansvar för miljö och mänskliga rättigheter men får inte med sig EU-länderna. Arkivfoto.

I december enades EU-länderna och EU-parlamentet om hur företag ska tvingas ta ett större ansvar för miljön och mänskliga rättigheter över hela världen.

Fast den enigheten blev inte långvarig – och nu är kritiken hård.

"Saboterandet och uppskjutandet av den här nya regelboken är inte bara ett blundande för de människoliv, samhällen och ekosystem som skadas av destruktiva företagsmodeller utan slår också mot EU:s trovärdighet som lagstiftare", rasar exempelvis Uku Lilleväli från Världsnaturfonden, WWF, i ett pressmeddelande.

Framför allt är det oenighet i Tysklands regering som har lett till att det inte funnits tillräcklig majoritet bland EU-länderna för att bekräfta uppgörelsen från i december.

Det senaste försöket föll på ett ambassadörsmöte i onsdags då alla de tre största länderna – Tyskland, Frankrike och Italien – samt ytterligare tio EU-länder valde att lägga ned sina röster. Sverige valde ensamt att rösta nej, enligt nyhetssajten Politico.