Stockholm Norvik Hamn får EU-status

Stockholm Norvik Hamn ingår numer i det transeuropeiska transportnätverket TEN-T. Foto: Norvik Hamn

Stockholm Norvik Hamn har nyligen erhållit så kallad comprehensive-status. Att ingå i EU:s transportnätverk och få comprehensive-status innebär bland annat en möjlighet att söka stöd från EU. För Stockholm Norvik Hamns del skapar det större möjligheter att fortsätta utvecklas som nod för hållbara transporter.

I slutet av december välkomnade EU-kommissionen en politisk överenskommelse mellan EU-parlamentet och Europeiska rådet som gäller ett förslag till reviderad förordning för det transeuropeiska transportnätverket. Den nya TEN-T-förordningen innebär bland annat statusförändringar för ett antal hamnar i Östersjön. För Stockholm Norvik Hamn innebär det att hamnen framöver har comprehensive-status.

Den nya statusen innebär att Stockholms Hamnar, tillsammans med kunder och samarbetspartner, kan söka finansiering och få stöd från EU för att ytterligare stärka Stockholm Norviks infrastruktur och erbjudande på bästa tänkbara läge i Östersjön. Det är viktigt för tillväxten, skapar jobb i regionen och underlättar för företag att agera mer hållbart.

– Det är ett välkommet besked att Stockholm Norvik Hamn framöver har en status inom EU:s transportnätverk. I våra utvecklingsprojekt är det viktigt att ha möjlighet att kunna söka extern finansiering och det här beskedet ger oss ytterligare kraft till att bibehålla och utveckla Stockholm Norviks position som en toppmodern hamn för framtiden, säger Magdalena Bosson, vd för Stockholms Hamn.

EU:s transeuropeiska transportnät är ett instrument för att utveckla en sammanhängande, effektiv, multimodal transportinfrastruktur med hög kvalitet i hela EU. Det omfattar järnvägar, inre vattenvägar, närsjöfartsrutter och vägar som förbinder urbana noder, kust- och inlandshamnar, flygplatser och terminaler.

– Det är mycket positivt att EU med denna förändring bekräftar hamnarnas viktiga bidrag till energiomställningen. Hamnar idag är mer än bara en del av sjötransportinfrastrukturen. Stockholm Norvik Hamn har potential att bli en strategisk hubb och partner när det gäller Stockholmsregionens utveckling inom bland annat innovation och samhällets omställning till ett hållbart energisystem. De europeiska hamnarna, särskilt de i Östersjön, har sannolikt en avgörande roll i Europas energiomställning, säger Jens Holm, styrelseordförande Stockholms Hamn.