Östersjöns digitala motorväg mot Europa färdigställd

Foto: GlobalConnect

Det största digitala infrastrukturprojektet på ett decennium, "Digitala E4:an", avslutas nu. Den 2 600 kilometer långa superfiberkabeln sträcker sig från Luleå till Berlin och kommer att vara avgörande för datakommunikationen mellan Sverige och Europa.

Genom att gräva ner fiberoptisk kabel i Östersjöns havsbotten har över 200 bomber från andra världskriget rensats för att säkerställa projektets framgång. Totalt har nära en miljard kronor investerats. Superfiberkabeln, som omfattar tre länder, skapar fem nya digitala undervattensrutter i Östersjön, vilket ökar säkerheten och mångfalden för datatrafik i regionen.

– Digitala E4:an är en del av att framtidssäkra och stärka den digitala infrastrukturen i Norra Europa. Den möjliggör för flera alternativa vägar att dirigera datatrafik, vilket ökar säkerheten kring vår digitala infrastruktur. Stärkt digital infrastruktur är också en nyckelfaktor för att locka globala tech-företag till Norden, som för närvarande är ett attraktivt område för investeringar. Ungefär hälften av alla datacenterinvesteringar i Europa förväntas gå till Norden under de kommande åren, säger Martin Lippert, koncernchef för GlobalConnect.
 

b
Med detta projekt avslutat expanderar GlobalConnect:s fibernätverk nu över 200 000 kilometer genom Danmark, Norge, Sverige, Tyskland och Finland. Foto: GlobalConnect

En superfiberkabel sträcker sig från Sverige till Danmark och vidare till Tyskland, med 700 kilometer sjökablar och ön Bornholm som en viktig digital knutpunkt mellan Norden och Europa. Arbetet, som sträcker sig över flera år, har inkluderat kabelläggning under svåra vinterstormar på Östersjön och schaktning av havsbotten med en specialdesignad ubåt. För att göra plats för kabeln togs över 200 bomber från andra världskriget bort från havsbotten utanför Tysklands kust, och en yta på 1 300 kvadratkilometer genomsöktes för potentiella arkeologiska fynd.

– Det här är ett enormt projekt för att möjliggöra digitaliseringen och vi ser en ständigt ökande efterfrågan på fiber i Norden. Den största delen av den digitala infrastrukturen mellan Sverige och Tyskland är 20 år gammal och kablarna har begränsat antal fibrer tillgängliga för ny efterfrågan. En brist på fibernätverk riskerar att utgöra en flaskhals och minska möjligheterna att nå EU:s mål för digitalisering, säger Martin Lippert.
 

b
Martin Lippert, koncernchef för GlobalConnect. Foto: GlobalConnect

Genom att stärka de digitala förbindelserna mellan Sverige, Danmark, Tyskland och Europa strävar man efter att uppfylla bredbandsmål och främja tillväxt med minskad klimatpåverkan. Kabeln ökar datakapaciteten, stödjer digitalisering av kommuner och regioner, lockar fler företag, ökar konkurrenskraften och ger förmånligare priser för användarna.

Kabeln består av 96 fiberpar och kan transportera all data i Norden med en kapacitet på 3,052 terabit per sekund, motsvarande ungefär 1 miljard simultana videostreams.