ArcelorMittal köper 28 procent av aktierna i Vallourec

Lastning av rör av Vallourecs fabrikat. Foto: Mouliric/Wikimedia Commons

Ståljätten Arcelor Mittal har förvärvat en stor minoritetsandel i Vallourec, som tillverkar rör för krävande energi- och industriella applikationer. Andelen om drygt 28 procent i företaget har Arcelor Mittal betalat 955 miljoner euro för. Det framgår av ett pressmeddelande.

Med förvärvet vill Arcelor Mittal stärka ArcelorMittals närvaro i rörbranschen. Affären är föremål för behöriga myndigheters godkännande.

ArcelorMittals  indiske vd Aditya Mittal kommenterar affären:

– Vallourec är en högkvalitativ rörverksamhet med högt mervärde, med etablerade styrkepositioner på de attraktiva brasilianska och amerikanska marknaderna. Som tillverkare av förstklassiga rörlösningar har de en avgörande roll att spela i energiomställningen, och producerar viktiga produkter för vätgas, CCS [kolavskiljning och lagring] och geotermiska tillämpningar, för vilka efterfrågan förväntas växa.

Vallourec var nära att försättas i konkurs 2021 och har sedan dess avsett krympt sin industrikostym. Företagets vd meddelade i slutet av 2023 att de siktar på att ha "noll nettoskuld" 2025. Arcelor Mittal har sagt att de inte är intresserade av att förvärva den återstående delen av Vallourec.