Ökande vräkningstrend i Sverige

Foto: Bovision

Under de senaste åren har andelen ekonomiskt utsatta personer i Sverige ökat till följd av ökade boendekostnader, vilket har skapat en pressad hushållsekonomi. Detta har lett till en bekymmersam trend där allt fler människor blir av med sina bostadsrätter på grund av ekonomiska svårigheter. Rapporter indikerar att antalet vräkningar har ökat betydligt under 2023 och att denna trend ser ut att fortsätta även under 2024.

Enligt Kronofogden ökade antalet vräkningsärenden till 2 768 under 2023, en ökning med 10 procent jämfört med föregående år. Dessutom påverkades 674 barn av dessa vräkningar, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med tidigare år. Detta är en alarmerande utveckling. Antalet ansökningar om vräkning ökade också med 13 procent, uppgående till 6 923. De flesta ansökningarna kom från storstadsområden.

Det finns flera faktorer som bidrar till denna ökande trend av vräkningar från bostadsrätter i Sverige. En av de främsta orsakerna är den ekonomiska situationen i samhället, där både räntor och avgifter har ökat under de senaste åren. Enligt Sveriges BostadsrättsCentrums senaste rapport uppger 79 procent av de tillfrågade att deras bostadsrättsförening har höjt avgifterna under det senaste året. Samtidigt har många också drabbats av högre räntor på sina bolån och känner oro för både sin egen och föreningens ekonomi.

Therese af Jochnick från Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC) kommenterar till Dagens Industri att även om vräkningar fortfarande är ovanliga så syns en tydlig uppåtgående trend.

Denna plötsliga ekonomiska påfrestning har resulterat i att många människor inte längre har råd att betala sina bostadskostnader, vilket har lett till vräkningar från deras bostadsrätter. För de drabbade innebär detta både personlig och ekonomisk stress, särskilt för familjer med barn. Kronofogden har meddelat att de arbetar för att förebygga vräkningar över hela landet.

Sveriges BostadsrättsCentrums årliga rapport, genomförd av Ipsos på uppdrag av SBC, baserades på svaren från 2 003 bostadsrättshavare och fokuserade på deras bostadsrättsföreningar.

Källa: Bovision