Tesla tappar toppchefer och säger upp tusentals anställda

Stort nedskärningspaket väntar biljätten. Foto: tesla fans schweiz/unsplash

Breda nedgångar på börsen, toppchefer som lämnar och ett stort nedskärningspaket som innebär att tusentals anställda måste lämna och samtidigt pågår den segdragna konflikten i Sverige. Stormen inom elbilsjätten Tesla tycks inte bedarra.

En nyckelperson inom Tesla, Rohan Patel, som var företagets chef för offentlig politik och affärsutveckling, har beslutat sig för att lämna sin position. Patel själv bekräftade detta genom ett inlägg på sociala medier. (Källa: Placer)

Enligt Göteborgs-Posten har Tesla sagt upp tusentals personer plus att två toppchefer måste gå. Enligt tidningen har beslutet om nedskärningarna meddelats i ett internt brev som ska ha skickats ut av grundaren Elon Musk. Informationen kommer från branschsajten Electrek som har tagit del av Musks informationsbrev. 

Sajten kan inte ge en exakt siffra på det totala antalet berörda personer, men vid årsskiftet hade företaget ungefär 140 000 anställda, vilket antyder att över 14 000 anställda kan vara i riskzonen för att bli av med sina jobb. Musk själv nämner att det globalt sett handlar om cirka 10 procent av personalen i sitt meddelande.

”Det finns ingenting jag hatar mer än detta men det måste göras. Det här kommer göra oss smidiga, innovativa och hungriga inför nästa tillväxtcykel”, skriver Musk.

Fortsatt spänning och konflikt

Samtidigt fortlöper den utdragna konflikten mellan facket och Tesla Sverige. Trotts det har Elon Musk nyligen uttalat sig om att stormen i Sverige är över, men det faktum att strejkvakter fortfarande sitter utanför Tesla i Norrköping visar på en pågående konflikt, enligt Folkbladet Östergötland.

Enligt Carl Höge, som är fackligt ledande i SSU, Östergötland och involverad i situationen, är Tesla inte en del av den svenska modellen vilket gör det svårare att nå en överenskommelse, skriver Folkbladet Östergötland.

Enligt rapportering från Sveriges Radio Ekot har Teslas bilsäljning ökat trots pågående konflikter med fackförbund. Detta tillskrivs nya strategier som Teslas använt för att hantera sympatiaktioner från fackföreningar. Denna utveckling indikerar fortsatt spänning i relationen mellan företaget och dess anställda, eftersom det nya tillvägagångssättet för att kringgå sympatiåtgärderna från fackföreningarna har varit effektivt, rapporterar tidningen.

– Såklart, är vi negativt inställda till att de säljer mer. Vi får skruva upp stridsåtgärderna, säger Carl Höge till Folkbladet Östergötland.

Källa: Folkbladet Östergötland, Sveriges Radio Ekot, Göteborgs-Posten, Electrek, Placer