Analys: Globalt Skifte: Ökad isolering från Kina accelererar

Kinesiskt inflytande i Soho, London. Foto: Creative Commons Lic. Pixabay. Kredit: nhums

I en värld där de ekonomiska strömningarna blir allt mer polariserade, har spänningarna mellan USA och Kina intensifierats markant, skriver Bloomberg News.

Den senaste utvecklingen, med aviserade amerikanska sanktioner och Tiktok-förbud innebär att USA har tagit ett rejält steg mot att minska sitt ekonomiska beroende av Kina, vilket kan ses som en del av en större trend där länder omprövar och omformar sina internationella ekonomiska relationer.

Kritik mot Tik Tok.

I centrum för USA:s åtgärder står det nya förbudet mot den populära appen TikTok, som starkt kritiserats av både demokrater och republikaner. Chuck Schumer, demokratisk majoritetsledare i senaten, utbrast nyligen "Äntligen, äntligen, äntligen!" efter att senaten röstat igenom ett försvarspaket värt 95 miljarder dollar, kombinerat med en lag som kan förbjuda TikTok i USA.

Signal

Över en miljard internetanvändare använder idag Tiktok, det vill säga ungefär 25 procent av alla internetanvändare i världen! Över 800 miljoner människor loggar in varje månad. Det betyder att Tiktok är större än både Snapchat och Twitter exempelvis.

Till största delen är det unga människor som använder Tiktok. Nästan hälften av barnen i Sverige mellan 12–15 år använder Tiktok dagligen. Det är alltså knappast något litet fenomen, utan en otroligt populär tjänst bland barn. Samtidigt är det många vuxna som knappt vet om att Tiktok finns.

Kritiken mot Tik Tok har tolkats som en tydlig signal till Kina om att USA är beredda att agera kraftfullt för att skydda sina nationella intressen. Så mycket konsensus i ett polariserat Washington är sällsynt – 79 av 100 senatorer röstade för förslaget.

Bidens Åtgärder och den Kinesiska Reaktionen

TikTok-förbudet är bara den senaste i en rad åtgärder från USA:s sida för att begränsa Kinas ekonomiska makt. Förra veckan meddelade president Joe Biden att tullarna på vissa stål- och aluminiumprodukter från Kina skulle tredubblas. Han har även infört omfattande tekniska sanktioner och exportkontroller, infört granskningar av kapitalflöden till Kina, och beordrat en utredning av kinesiska importbilar.

Effekten på den Globala Handeln

Dessa åtgärder representerar en kritisk vändpunkt i global handel där den tidigare era av globalisering ersätts av en ny blockkonfrontation. EU har också börjat röra sig mot liknande åtgärder mot kinesiska företag, vilket indikerar en växande global konsensus om behovet av större ekonomisk självständighet från Kina.

Framtidens Ekonomiska Landskap

Denna nya ekonomiska realitet, där länder strävar efter ökad självständighet och skydd av nationella intressen, är en komplex och utmanande arena. Det är en tid av dramatiska förändringar som kräver snabba och beslutsamma åtgärder från både nationella regeringar och internationella organ. Framtiden kommer att visa hur effektiva dessa åtgärder är i att skapa ett mer balanserat och säkert globalt ekonomiskt landskap.

Källa: Bloomberg / Telegraph