Energiminister Claire Coutinho betonade nyligen i ett skriftligt uttalande vikten av att använda mindre värdefull mark för solenergiprojekt för att undvika att ta i anspråk den bästa jordbruksmarken. Energiministeriets uttalande väckte omedelbart debatt
Denna position bekräftar regeringens befintliga policy, men har lett till ny diskussion om solenergins inverkan på livsmedelsproduktionen i Storbritannien.
Svar från branschorganisationen
Chris Hewett, VD för Solar Energy UK, kommenterar att solenergiindustrin endast använder en mycket liten del av landets yta och detta kommer inte att förändras signifikant, ens när man planerar att fyrdubbla kapaciteten till år 2035.
- Solenergianläggningar utgör inget hot mot livsmedelssäkerheten, de har aldrig gjort det och kommer inte att göra det. Tvärtom är de en del av lösningen, säger Hewett. Han tillägger att klimatförändringarna, som solenergin bekämpar, är det verkliga hotet mot livsmedelssäkerheten enligt Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra).
Regeringens syn på markanvändning
I sitt uttalande framhåller Coutinho att utvecklare bör prioritera lägre kvalitets jordbruksmark framför högkvalitativ mark och undvika den mest bördiga marken. Detta är i linje med den brittiska regeringens energisäkerhetsplan, som anger att solenergi och jordbruk kan komplettera varandra, men att detta måste ske med hänsyn till fortsatt livsmedelsproduktion.
Industrins reaktion
REA (Renewable Energy Association) menar att restriktioner mot ytterligare utveckling av solenergi skulle hota jobb och investeringar inom industrin, som i stor utsträckning byggs utan direkta subventioner från allmänheten. Att begränsa solenergi skulle även förhindra att Storbritannien uppnår ett nettonollutsläpp av koldioxid till 2035 och bibehålla beroendet av dyra fossila bränslen, vilket skulle drabba hushåll och företag hårt ekonomiskt.
Framtida steg
REA uppmanar regeringen att snabbt publicera sin "Solar Roadmap" efter arbetet inom den särskilda solenergigruppen, för att tydliggöra hur man planerar att nå målet om 70 gigawatt installerad solenergikapacitet. Detta ses som avgörande för att säkerställa att Storbritannien kan fortsätta leda inom ren energi och uppnå sina miljömål.
Källor: The Telegraph / REA