Danskt biometanolprojekt siktar på 340 000 ton årligen till 2030

Med en yta på 1 489 kvadratkilometer är Ringkøbing-Skjern Danmarks största kommun till ytan. Förutom sina vidsträckta öppna landskap är regionen känd för sina kraftiga västliga vindar. Tillsammans skapar dessa faktorer mycket gynnsamma förutsättningar för ett energiprojekt som Megaton One, där både utrymme och optimala vindförhållanden är avgörande.
Med en yta på 1 489 kvadratkilometer är Ringkøbing-Skjern Danmarks största kommun till ytan. Förutom sina vidsträckta öppna landskap är regionen känd för sina kraftiga västliga vindar. Tillsammans skapar dessa faktorer mycket gynnsamma förutsättningar för ett energiprojekt som Megaton One, där både utrymme och optimala vindförhållanden är avgörande.

I västra Danmark planeras ett av Europas mest omfattande projekt för grön energi: Megaton Energy Park. Målet är att till år 2030 producera 340 000 ton biometanol årligen, vilket skulle göra anläggningen till en av de största i sitt slag. 

Projektet drivs av GreenGo Energy i samarbete med Ringkøbing-Skjern kommun och är en del av Danmarks strategi för att fyrdubbla mängden grön el på land samt bygga upp en elektrolyskapacitet på mellan fyra och sex gigawatt.

Megaton Energy Park är utformat för att integreras med det lokala landskapet och samhällsstrukturen. Anläggningen kommer att kombinera sol- och vindkraft med elektrolys för att producera vätgas, som tillsammans med infångad koldioxid från biogasanläggningar omvandlas till biometanol. Denna process, känd som Power-to-X, möjliggör produktion av klimatvänliga bränslen som kan användas inom transportsektorn och industrin.

Kristian Jensen, vd för Green Power Denmark, kommenterar:
Det här projektet är stort på alla sätt. Mycket beröm bör riktas till GreenGo Energy för att de gör den gröna investeringen och, tillsammans med Ringkøbing-Skjern kommun, visar vägen för hur man effektivt kan samarbeta med lokal förankring för att etablera gröna energiprojekt. Det finns mycket att lära av projektet, och jag hoppas att andra kommuner blir inspirerade. Vi behöver fler som tar ansvar för klimatkrisen och fattar beslut om att bygga mer förnybar energi. De kommuner som vågar ta ledningen kommer också att skörda fördelarna i form av arbetstillfällen. Samtidigt behöver vi tydlighet kring det regulatoriska ramverket för Power-to-X och vätgasinfrastruktur.

Lokal samverkan och hållbar utveckling

En viktig aspekt av Megaton-projektet är dess fokus på lokal samverkan och hållbar markanvändning. Solparkerna planeras att samexistera med jordbruksverksamhet, vilket innebär att marken kan användas för både energiproduktion och livsmedelsproduktion. Genom samarbeten med biogasanläggningar fångas koldioxid upp, som sedan används i produktionen av grön e-metanol. Projektet är i linje med kommunens energistrategi och respekterar den övergripande planen för området.

Designen och integrationen av energiparken i det lokala miljön har utvecklats i samarbete med COWI och Arkitema. Konceptet syftar till att skapa en helhetsupplevelse där energiproduktion, rekreation och natur samverkar. Analysen under konceptutvecklingen och den första designprocessen av Megaton-projektet har visat att platsen och de stödjande elementen ger projektet rätt förutsättningar för konkurrenskraftiga Power-to-X-projekt. Det är främst den dedikerade portföljen av fyra gigawatt vind- och solprojekt som kan säkerställa el till konkurrenskraftiga priser och effektiv användning av anläggningen.

Framtidens energilösningar

Megaton Energy Park representerar en ny generation av energiparker där förnybar elproduktion kombineras med avancerad teknik för att skapa hållbara bränslen. Genom att integrera energiproduktion med lokal samhällsutveckling och miljöhänsyn skapas en modell för hur framtidens energisystem kan utformas.

Projektet är inte bara en teknisk satsning utan också ett exempel på hur lokala myndigheter och privata aktörer kan samarbeta för att nå gemensamma mål inom hållbar utveckling. Med en planerad produktion på 340 000 ton biometanol per år till 2030 kan Megaton Energy Park spela en central roll i Danmarks och Europas omställning till en grönare energiframtid.

Källa: GreenGo Energy – Megaton Energy Park