Underdimensionerat dagvattensystem i Hyllinge/Nyvång

 NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag. Nu har bolaget gjort en utredning om dagvattensystemet i delar av gamla Hyllinge och delar av Nyvång i Åstorps kommu

n.

Resultatet ska ha visat på att systemet är underdimensionerat enligt dagens branschkrav. Dock tror NSVA att översvämningarna hade hänt ändå (som hade orsakats av våldsamt regn) - även om områdena hade haft ett rätt dimensionerat system.

Utredningen består av två rapporter. Den första rapporten är en datorsimulering, en modellering av ledningarna för dagvatten i delar av gamla Hyllinge och delar av Nyvång. Rapporten har gjorts av konsultbolaget Tyréns.

– Dagvattensystemets kapacitet har jämförts med de nationella branschkrav som ställs på befintliga dagvattensystem. I modelleringen har detta gjorts genom att testa olika typer av regnscenarion, säger Åsa Peetz, chef för avdelning Ledningsnät och projekt på NSVA.

Rapport två

Rapport nummer två är NSVAs egen. Den tar bland annat upp mer om orsakerna till översvämningarna, om avvikelser i dagvattensystemets drift som har upptäckts i samband med efterarbetet, och förslag på åtgärder för att minska risken för översvämningar i framtiden.

– Det handlar bland annat om trädrötter och sediment i ledningar som vi har hittat på vissa ställen. Vi bedömer att detta har minskat ledningskapaciteten på dessa sträckor, säger Åsa Peetz.

Förutom att systemet är underdimensionerat så ska markens lutning och låga områden ha stor betydelse vid ett så kraftigt regn som inträffade i juni.