Rekordfart på bostadsmarknaden – trots corona

Juni är traditionellt sett en småsömnig period för bostadsmarknaden, men i coronatider har det förändrats. Månadssiffrorna från Svensk mäklarstatistik visar på hur antalet sålda villor på årsbasis ökade med tre procent, medan antalet bostadsrätter ökade med hela 14 procent.

Det antyder att den oro som fanns i maj nu ombytts till en viss optimism. En siffra på över 10 000 sålda bostadsrätter har vi inte varit i närheten av tidigare junimånader så det är lite av en milstolpe, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef vid Svensk mäklarstatistik till TT.

Ett flyttbehov

Under första halvåret har därmed antalet sålda bostadsrätter ökat med tre procent, medan ökningen för villor ligger på två procent.

I botten finns ett flyttbehov hos människor oavsett coronapandemi. Sedan har vi haft åtgärder, som bankernas vilja till amorteringsfrihet och mäklarnas omställning med exempelvis digitala visningar, vilket har gjort att bostadsmarknaden ändå fungerat och nu börjar få självförtroendet tillbaka.

Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån, är inne på samma linje när man nu ser en stabil prisbild.

"Nu efter fyra månader med corona kan vi konstatera att bostadsmarknaden inte påverkats så dramatiskt som många befarade. Som i övriga samhället påverkas de med minst marginaler mest. De som varit inne i marknaden länge och har en stabil ekonomi påverkas inte alls på samma sätt vilket avspeglas i den höga efterfrågan på villor och fritidshus", skriver han i ett pressmeddelande.

Ingen prisförändring

Nationellt har det inte skett någon prisförändring i juni gällande bostadsrätter, medan det noteras en nedgång med en procent i Stockholm jämfört med föregående månad. Villamarknaden står sig dock fortsatt stark med en uppgång på två procent i riket, och för första veckan i juli ser man också en uppgång. I vanliga fall brukar det ske en viss eftersläpning när det gäller prisutvecklingen på just villor, men Hans Flink menar att det finns en coronapåverkan.

Det finns inga tecken på att villamarknaden ska vika av. Det kan bero på att man tvingas vara hemma, man är nära varandra och vill ha större yta. Villa som bostadsform får därför ett uppsving under corona. Även juli kan bli en rekordmånad om det här håller i sig.