KI: Färre företag coronadrabbade

För det totala näringslivet fortsätter den positiva trenden om än så med blygsamma framsteg, enligt KI:s senaste extramätning.

De sektorer som räknas in som "det totala näringslivet" är tillverkningsindustrin, bygg- och anläggningsverksamhet, handel och tjänstesektorn.

Man kan bara konstatera om man tittar på det totala näringslivet, så är det färre företag som säger att deras omsättning påverkats negativt. Det går sakta åt det bättre hållet och det är klart att det är en förbättring, säger Fredrik Johansson Tormod.

Färre upplever tapp

Jämfört med KI:s förra mätning som gjordes under andra halvan av juni är det färre företag som har ett omsättningstapp jämfört med normalt. Det är nu 60 procent av företagen som uppger att de har ett omsättningstapp över huvud taget. I förra mätningen var motsvarande siffra åtta procentenheter högre.

Det är också fler företag som upplever att omsättningen är opåverkad, jämfört med normalt.

Det som styr alltihop just nu är hur coronasituationen utvecklas. Om Sveriges positiva trend fortsätter är det mycket som talar för att även utvecklingen inom näringslivet gör det. Men det är corona som styr just nu.

Industrin värst drabbad

KI skriver att resultaten för sektorerna handel och tjänstesektorn i sak påminner om resultaten från totala näringslivet. Men när det kommer till tillverkningsindustrin och för bygg- och anläggningsverksamhet är utvecklingen inte lika positiv.

Det största tappet finns inom tillverkningsindustrin. 45 procent av industriföretagen som deltog i mätningen uppgav att de har ett omsättningstapp på upp till 25 procent jämfört med normalt. Det kan jämföras med den förra undersökningen, där 30 procent av företagen uppgav att de upplevt ett sådant tapp.

"Får se i höst"

Jämfört med den förra undersökningen är resultatet i princip oförändrat gällande den uppskattade risken att behöva avveckla verksamheten. Drygt 30 procent av företag inom det totala näringslivet svarar att det finns en risk för avveckling.

Vi får se hur det kommer se ut framåt hösten i följande mätningar, säger Fredrik Johansson Tormod.

Undersökningen gjordes 27–29 juli och KI har fått in betydligt färre svar än i tidigare extramätningar. Det innebär att osäkerheten i resultaten är större än vid tidigare publiceringar, understryker KI.