Whatsapps nya villkor oroar användare

Gorm Kallestad/NTB/TT: Whatsapp vill tydliggöra de nya villkoren efter att många användare gått i taket. Arkivbild.

Enligt de nya aviserade villkoren ska data från Whatsapp delas med moderbolaget Facebook. Det har upprört många användare och har lett till att många gått över till alternativa meddelandetjänster som Signal och Telegram, rapporterar flera medier.

Att många undrar vad som händer med de meddelanden man skickar i appen är inte förvånande, säger Mikael Herrala vid datasäkerhetsföretaget F-Secure. Men det handlar egentligen inte om någon större ändring med de nya villkoren. Dels för att vi i Sverige skyddas av den europeiska dataskyddsförordningen GDPR och dels att de nya villkoren mest handlar om diverse data som Facebook vill samla in, inte själva meddelandena man skickar och tar emot.

Facebook vill helt enkelt profilera användarna i alla sina tjänster för att få så mycket information som möjligt om dem.

Integritet avgör

Knäckfrågan för användarna handlar främst om integritet, säger Mikael Herrala, som vill råda alla till att fundera igenom vad som är viktigt för dem vid valet av meddelandetjänst.

Är det viktigt att du använder en app som är en av världens användarvänligaste, smidigaste och kanske roligaste? Då kanske du ska använda Whatsapp, men det innebär ju också att du litar på Facebook.

Den som är tveksam till Facebook bör i stället fundera på alternativ, bland annat Signal, som arbetar hårt för att bevara användarnas integritet, säger han.

Men då har man utmaningen att appen kanske inte är lika användarvänlig, eller att Signal inte har lika många användare. Då måste man be sina vänner att registrera sig där för att kunna kommunicera med dem.

Desinformation

Enligt Whatsapp är kritiken främst föranledd av missförstånd och desinformation. Varken Whatsapp eller Facebook kommer att kommer att kunna läsa användarnas privata meddelanden, heter det på företagets blogg, där bolaget nu uppger den planerade villkorsändringen flyttas från den 8 februari till i mitten av maj.

Det visar att de jobbar på att förtydliga detta. Vi är ju skyddade av GDPR i EU, och vi får helt enkelt förlita oss på att den delen fungerar, säger Mikael Herrala.

Enligt Whatsapp är syftet med uppdateringen bland annat att användarna i framtiden ska kunna kommunicera med företag i appen.

Redan i dag delar Whatsapp vissa typer av personlig data, bland annat användarens telefonnummer och ip-adress, med Facebook.