USA och EU mot lösning i handelskonflikt

Johanna Geron/AP/TT: EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

Washington och Bryssel är överens om att frysa de strafftullar som införts i konflikten om subventioner för de konkurrerande flygplanstillverkarna Boeing och Airbus. Det meddelar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden på fredagen.

Det här är strålande nyheter för företag och industrier på båda sidor om Atlanten, och en väldigt positiv signal för våra ekonomiska samarbeten kommande år, säger hon.

Frysningen av strafftullarna gäller inledningsvis i fyra månader.

Handelskonflikten har pågått i 16 år och inleddes när USA visade sitt missnöje med EU:s stöd till den franska flygplanstillverkaren Airbus. EU protesterade i sin tur mot att USA gav statliga stöd till amerikanska Boeing.

Konflikten fortsatte med införande av strafftullar, inte bara mot respektive flygplanstillverkare utan också på en rad andra varor. Från USA:s håll på europeiska varor som vin, ost och olivolja. EU har svarat med tullar på amerikanska varor som tobak, spritdrycker och choklad.

Tullkrigets många tvister har inte sällan fått avgöras inom världshandelsorganisationen (WTO). Tvister som EU respektive USA omväxlande har gått segrande ur.