Innovativt initiativ: Laserbehandlad kork kan bekämpa oljeutsläpp

Souda Bay, Kreta, Grekland (23 juli 2008) Ett team för oljeutsläppsrespons vid U.S. Naval Support Activity Souda Bay implementerar ett "Harbour Buster" snabbsystem för inneslutning av olja under en övning för att testa procedurer för att innesluta och återvinna olja vid ett utsläpp. Källa: Wikipedia Common, Bild från den amerikanska flottan av Mr. Paul Farley

Forskare vid American Institute of Physics (AIP) har utvecklat en banbrytande metod för att bekämpa oljeutsläpp genom att omvandla vanlig kork till ett effektivt verktyg för sanering. Genom att använda snabbpulserande lasrar har teamet, bestående av forskare från Central South University, Huazhong University of Science and Technology, och Ben-Gurion University of the Negev, lyckats ge korken unika egenskaper som gör den oljeabsorberande och vattenavvisande.

Metoden upptäcktes av en slump när en annan laserexperiment visade att korkens våtbarhet förändrades dramatiskt efter laserbehandling. Korken fick superhydrofoba (vattenavvisande) och superoleofila (oljeattraherande) egenskaper, vilket öppnade upp för nya användningsområden. "Efter att ha justerat behandlingsparametrarna blev korkytan mycket mörk, vilket indikerade att den kunde vara ett utmärkt material för fototermisk omvandling," säger Yuchun He, en av studiens författare.

För sanering av oljespill

Denna upptäckt ledde forskarna till att använda kork för att sanera oljespill i havet, en idé som tidigare inte utforskats. Kork är ett miljövänligt och återvinningsbart material som hämtas från barken på kork-ekar, vilka kan skördas ungefär vart sjunde år utan att träden tar skada. Denna process stimulerar dessutom träden att lagra mer koldioxid.

Den laserbehandlade korken har testats för att finna den optimala balansen av egenskaper som gör den effektiv för oljeupptagning till låg kostnad. Behandlingen gör att korken snabbt kan värmas upp i solen, tack vare sin fototermiska förmåga och de djupa vecken som ökar ytan som exponeras för solljus. Korken kan därmed värmas upp av bara lite solsken på 10-15 sekunder, vilket minskar oljans viskositet och underlättar uppsamlingen. I tester samlade den behandlade korken upp olja från vatten på under två minuter.

Stöter bort vatten

- Vår forskning visar att den laserbehandlade korken inte bara absorberar olja effektivt, utan även stöter bort vatten, vilket gör att oljan kan utvinnas från korken och potentiellt återanvändas, förklarar Kai Yin, medförfattare till studien.

Teamet planerar nu att vidareutveckla tekniken genom att kombinera fototermiska och elektrotermiska tekniker för att skapa ett heltäckande oljeåtervinningssystem som fungerar oavsett väderförhållanden.

- Att återvinna olja är en komplex och systematisk uppgift, och att delta i oljeåtervinningen genom hela dess livscykel är vårt mål," tillägger Yuchun He.

Denna innovation har potential att revolutionera hur vi hanterar oljeutsläpp, genom att erbjuda en hållbar lösning som både minimerar miljöpåverkan och optimerar resurserna.

Källa: The American Institute of Physics (AIP)