Starskottet gick för Hannover Messe 2024 som i år domineras av digital och industriell innovation

Mässan ägnar sig i år bland annat åt ämnena AI, hållbarhet och vätgas. För att hålla industrin konkurrenskraftig även i framtiden spelar AI en avgörande roll, sade mässchefen Jochen Köckler inför öppningen: - AI är nyckeln till en konkurrenskraftig och hållbar industri." Trots bristen på arbetskraft erbjuder den industrin en möjlighet till tillväxt. Så på mässan presenteras till exempel en AI-assistent som låter styr industrirobotar med röst. Det visas också maskiner som automatiskt upptäcker fel, och system som självständigt bestämmer tider för egen underhåll. Foto: Hannovermässan

Hannover Messe, världens största industriella mässa, samlar över 4000 företag från maskinteknik, elektronik, digitala industrier och energisektorn. Under fem intensiva dagar i Hannover, från 22 till 26 april, kommer deltagarna att demonstrera hur klimatneutralitet kan uppnås genom elektrifiering, digitalisering och automatisering.

Mässan lockar mer än 130 000 deltagare och presenterar över 14 000 produkter och lösningar.

Tekniska framsteg och samarbete

På Hannover Messe 2024 står tekniska framsteg i centrum. Företag som Siemens, Bosch och Microsoft, bland många andra, kommer att visa hur deras lösningar kan bidra till en mer hållbar industri. Microsoft, till exempel, visar hur Microsoft Cloud kan koppla samman människor, tillgångar och affärsprocesser för att skapa mer motståndskraftiga organisationer.

Fokus på energi och hållbar produktion

"Energi 4.0" är ett begrepp som beskriver energi i produktion där verkstadsgolvet och elnätet kommunicerar med varandra. Utställarna visar hur företag behöver data, transparens och batterilagring för att möta nya krav och affärsmodeller som uppstår från ett digitaliserat energinät. Exempel på detta inkluderar decentraliserade komprimerade luftsystem för industriella applikationer och intelligenta energihanteringssystem.

Industri 4.0 och X-Tillverkning

Nästa steg inom Industri 4.0 inkluderar AI-rekommendationssystem i produktionen, nya tillvägagångssätt för robotteknik och digitala tvillingar. På mässan kunde besökarna se pålitliga anslutningslösningar för omvandling och automatisering som fungerar som en katalysator för industriell transformation.

Vägen framåt för arbetsmarknaden

Årets mässa har ett speciellt fokus på framtidens arbetsliv. Med utmaningar som klimatförändringar och pandemier står vi inför ännu mer disruptiva förändringar som vi måste kunna forma och hantera. Mässan ger också plats för nya talanger och framtida visionärer att diskutera miljö- och affärsmöjligheter.

Sammanfattning av Hannover Messe 2024

Öppningsceremonin av Hannover Messe 2024 förrättades av Tysklands kansler Olaf Scholz och Norges statsminister Jonas Gahr Store, vilket kickstartade konferenserna och introducerade Norge som partnerland. Norge presenterade sina hållbara energilösningar och sin roll i den gröna industriella övergången.

Under mässans första dagar har vi fått se hur artificiell intelligens och maskininlärning nu står i centrum för industrins uppmärksamhet och blivit topprioriterade ämnen för beslutsfattare. Dessa teknologier har potential att lösa stora affärsproblem och är inte bara ett självändamål.

Ett nytt kapitel för industriell innovation

Hannover Messe 2024 visar vägen för industriell innovation och hållbar utveckling. Med ett brett spektrum av utställare och pionjärer från hela världen är mässan en plattform för att utforska och implementera de senaste teknologierna som formar framtiden för den globala industrin.

Källa: Hannovermässan