Små rörelser på råvarumarknaden

Råoljan visade uppgångar på torsdagens förmiddagshandel även om rörelserna mattades av jämfört med den inledande handeln. Basmetallerna pekade i huvudsak lägre.

Vid klockan 11.20 noterade WTI-oljans julitermin en uppgång på 0:21 dollar till 100:95 dollar per fat. Brent-oljan var samtidigt upp 0:17 dollar till 118:02 dollar per fat.

”I dag (onsdag) handlar om att ytterligare smälta gårdagens Opec-möte. Beslutet, eller bristen på beslut, kommer inte ha någon fysisk påverkan på oljeproduktionen men det sände fortfarande ett bullish uttalande till marknaden att en stor del av Opec-länderna är nöjda med det nuvarande oljepriset”, skriver SEB i ett marknadsbrev.

Oljepriset steg kraftigt på onsdagen efter att Opec meddelat att produktionskvoterna förblir oförändrade tillsvidare på grund av att medlemsländerna inte lyckats nå konsensus om beslut.

Commerzbank pekar i ett kundbrev på att rörelsen i huvudsak handlar om att Saudiarabien inte lyckades få igenom sin vilja.

"Vad som var nytt i går var inte så mycket meningsskiljaktigheterna... snarare det faktum att lägret med 'hökar' var så stark att Saudiarabien, den överlägset största producenten i kartellen och den största dominanta beslutsfattaren till nu, inte lyckades få igenom sin åsikt. Men vad betyder det för utbudet de kommande månaderna? Vi tror att Saudiarabien kommer att öka produktionen själva och marknaden kommer därför troligen ha ett tillräckligt utbud", skriver Commerzbank.

Internationella energimyndigheten, IEA, skrev i en kommentar på onsdagen att det var en besvikelse att Opec misslyckades nå ett beslut om höjda produktionskvoter.

Pågående utbudsstörningar och den svaga globala ekonomin fordrar en snar ökning av utbudet, enligt IEA. Om detta inte sker kommer marknaden att stramas åt ytterligare, vilket skulle undergräva den ekonomiska återhämtningen och detta gynnar varken producenter eller konsumenter, skrev IEA.

"IEA står redo att arbeta med medlemsregeringarna och andra att säkra att marknaden är väl försedd", skrev IEA.

Bland andra viktiga nyheter på onsdagen visade statistik från det amerikanska energidepartementet, DOE, att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 4,8 miljoner fat under förra veckan, vilket gav oljepriset ytterligare skjuts uppåt. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,4 miljoner fat.

Importen av råolja ökade med 0,92 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka, medan lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-oljan, sjönk med 1,02 miljoner fat.

Bland produkterna steg lagren av bensin med 2,2 miljoner fat (väntat +1,05), medan destillatlagren ökade 0,8 miljoner (väntat +0,1).

"30 sekunder efter statistiken släpptes beskrev vi den som positiv för oljepriset på grund av en stor nedgång i råoljelagren och högre efterfrågan jämfört med förra veckan. Men när vi tittar bakom huvudsiffran finns det en del svaga punkter som modifierar den initiala utvärderingen. Den viktigaste är troligen ökningen i bensinlagren", skrev DNB Nor i en kommentar.

Rörelserna bland basmetallerna på London Metal Exchange var små, med kopparns tremånderstermin ned 53 dollar till 8.978 dollar per ton.

– Det har varit mycket negativ data och det har skrämt bort många investerare. Medan ekonomisk osäkerhet kommer att hålla kvar marknaden volatil, finns det fortfarande många som bedömer fundamenta som stark, speciellt för koppar, sade Tao Jinfeng, analytiker vid Jiangsu Donghua Futures till Bloomberg News.

Strejken vid El Teniente i Chile fortsätter, men efter att ha drivits på 40 procent av den fulla kapaciteten har nu Codelco, som äger gruvan, anställt extraarbetare som bedöms lyfta den siffran till 60-70 procent. Förhandlingar mellan fack för kontraktsarbetare och arbetsgivare bröt samman på onsdagen.

Zinkpriset sjönk 19 dollar till 2.274, medan nickel var gick mot strömmen med en uppgång om 35 dollar till 22.670.

Bland ädelmetallerna tappade spotpriset på guld drygt 2 dollar strax över 1.535 dollar. Silvret var samtidigt upp 0:15 dollar till 36:975 dollar per uns.

Fokus på ädelmetallmarknaden riktas i dag till stor del mot ECB:s räntebeslut med efterföljande presskonferens från ECB-chefen Jean-Claude Trichet.

"Vi väntar oss mer uppsida för guld... Dagens ECB-möte och dess påverkan på ränteförväntningarna kommer att följas noggrant", skrev Stefan Graber, analytiker vid Credit Suisse i en rapport citerad av Bloomberg News.

Noteringar cirka klockan 11.20

Råolja (pris/fat):

 WTI, första termin                         +0:21 USD  100:95      



Brent, första termin                       +0:17 USD  118:02      



Basmetaller (pris/ton, tremånadersterminer)

 Koppar                                      -53 USD    8.978      



Zink                                        -19 USD    2.274      



Aluminium                                    -9 USD    2.659      



Nickel                                      -35 USD   22.670      



Bly                                         -12 USD    2.565      



Tenn                                       +115 USD   25.810      



Ädelmetaller (pris/uns, spot)

 Guld                                      -2:35 USD 1.535:30      



Silver                                    +0:15 USD   36:975      



Jordbruksråvaror (pris/pund)

 Bomull, julitermin                      +0:0115 USD   1:4620      


(Nyhetsbyrån Direkt)