Vindindustrin växer i Norrland

I Piteå var det energi och miljö som var de två ledande orden under ett par dagar. Då hölls nämligen Nolia Energi & Miljövecka i staden.

2009 var konferensen och mässan Nolia Vind utsåld. Målsättningen med 2010 års mässa var förstås ett lika bra resultat. Men för att erbjuda plats till ännu fler deltagare flyttade mässan i år ut till Pite Havsbad. Nolia Vind hölls under Energi & Miljöveckan som är norra Sveriges största mötesplats för förnybar energi.

Förutom Vind bjöds det även på två andra konferenser; Solander Symposium och Nolia Energieffektivisering. Parallellt genomfördes också en fackmässa inom cleantech.

Målsättningen med Nolia Vind var att belysa aktuella frågor och forskning inom vindkraft i Barentsregionen. En region där stora investeringar sker, inte minst tack vare Markbygdenprojektet.

– Vill vi lyfta upp produktionen inom vindkraftsindustrin till norra Sverige måste företagen samarbeta, hävdade Östen Hansson, IUC AB Botnia, när talade på konferensen Nolia Vind.

10 000 nya jobb inom vindkraftsindustrin

Under den första dagen av vändmässan diskuterades möjligheter och framtiden. Enligt branschen kan upp till 10 000 jobb inom vindkraftsindustrin i Sverige skapas. I Norrland skulle 7 000 nya jobb kunna skapas.

– Här finns goda vindförhållanden och vindkraft bygger man där det blåser, inledde Karl-Ivar Stahl från Energimyndigheten med att säga.

Siffran på 10 000 jobb är till år 2020, vilket i princip innebär 1 000 nya jobb inom vindkraft per år. För tillfället är det 2 500 personer allt som allt som jobbar inom området.

– Och det är billigt att bygga vindkraft i Sverige trots vad alla påstår. Jag räknade på parken ute till havs på Lillgrund. Den är lönsammare än den finska kärnkraft som nu byggs. Så visst är vindkraften ett konkurrenskraftigt alternativ, menade Tomas Kåberger, generaldirektör på Energimyndigheten, i sitt tal.

– Sverige har gott om biomassa och det blåser bra. Så är det inte i alla EU-länder. Många saknar möjligheter att skapa egen förnybar el. Då måste de köpa den från någon annan för att klara målen. Sverige har mycket goda chanser att bli en stor exportör av grön el, sade Kåberger.

Att Piteå håller på att bli en vindkraftsstad blir ännu mer tydligt när man ser till att Europas största vindkraftspark, med 1 001 kraftverk, har börjat byggas i kommunen. Den parken fick en busslast med konferensdeltagare chansen att se på nära håll när de åkte på studiebesök till Dragaliden redan dagen innan vindmässan gick av stapeln.

Forskningscentrum för vindkraft på LTU

För att ytterligare stärka vindkraften i Norrland planerar nu Luleå tekniska universitetet, LTU, ett forskningscentrum för vindkraft i kallt klimat och skoglig miljö. Projektet kommer drivas tillsammans med Swerea och ambitionen är att engagera 100 forskare.

– Vi har lämnat in en ansökan till Energimyndigheten som vi också besöker i december. Vår förhoppning är att de bidrar med en ekonomisk grundplåt. Vi tittar också på finansiering från EU, sa Elisabeth Kassfeldt, LTU, som presenterade planerna vid Nolia Vind.