Sandvik tar miljardorder

Sandvik har, inom SMT, slutit ett flerårigt avtal med Westinghouse avseende leveranser av kapslingsrör i zirkonium till ett värde av mer än 3  miljarder kronor. Leveranser kommer att ske under flera år med start under det första kvartalet 2011 .
Som en konsekvens av avtalet har Sandviks styrelse beviljat en påtaglig utbyggnad av produktionskapaciteten för kapslingsrör vid anläggningen i Sandviken.

Leveranserna i den order Sandvik har fått från Westinghouse gällande kapslingsrör kommer att sträcka sig över en period på över fem år.
- Ordern kommer inte att ge en markant intäktsökning per år, utan ordern avser leveranser under mer än fem år, säger Sandviks ir-chef Jan Lissåker till Nyhetsbyrån Direkt.Sandviks division Material Technology, SMT, har tidigare aviserat flera stora order från kärnkraftsindustrin men då har det huvudsakligen handlat om ånggeneratorrör som är mer att betrakta som en investeringsvara.

Det aktuella avtalet med Westinghouse, som totalt är värd mer än 3 miljarder kronor, avser kapslingsrör. Där stoppar man själva uranet och dessa rör måste bytas ut när uranet är förbrukat.
- Det är samma underliggande drivkraft i denna affär som när det gäller efterfrågan på ånggeneratorrör - det faktum att antalet kärnkraftverk nu ökar kraftigt i världen och det gör att behovet av stora volymer av även kapslingsrör ökar, säger Jan Lissåker.

SMT:s leveranser till kärnkraftindustrin kommer värdemässigt i år ligga på ungefär samma nivå som 2010, omkring 1 miljard kronor varav cirka hälften avser ånggeneratorrör. Den andra hälften består av många olika produkter där
kapslingsrör är en av de mest frekventa.

Divisionens orderbok innehåller nu beställningar från kärnkraftsbolagen med ett totalt värde uppemot 15 miljarder kronor, enligt Jan Lissåker. Dessa kommer att faktureras under flera år och efterfrågan gör att Sandvik måste utöka kapaciteten inom de berörda produkttyperna, så även för kapslingsrör.
- Det blir en gradvis ökande leveransnivå, och sedan kommer vi upp till full kapacitet om ett par, tre år, säger Sandviks ir-chef om kapslingsrören.

Bolaget vill inte berätta vad utökningen inom kapslingsrör kommer att summeras till men enligt Jan Lissåker ryms denna expansion inom den guidningen koncernen har gett för 2011, det vill säga nya investeringar motsvarande 120-130 procent av bolagets avskrivningsnivå.

SMT:s rörelsemarginal har länge hämmat koncernsnittet och bolagets strategi är kortfattat att försöka gå mot mer högförädlade produkter för att lyfta lönsamheten. Den kommande mixförändringen, inte minst tack vare
kärnkraftsaffären, har fött förhoppningar om ett förestående marginallyft i SMT.

Tidigare har Sandvik sagt att marginalen för ånggeneratorrör inte skulle skämmas för sig i division Tooling som under 2010 låg på 18 procent (och än högre före finanskrisen). Riktigt lika hög är inte marginalen i kapslingsrörsaffären.
- Men marginalen för kapslingsrör är tillräckligt bra för att bidra till att förbättra SMT:s marginaler, säger Jan Lissåker.

(Nyhetsbyrån Direkt)