Arbetet för en ny Götaälvbro pågår. Bron kommer, om allt går som tänkt, att stå klar för invigning 2019. Därmed kommer den nuvarande och då 80 -åriga gamla och slitna bron att ha tjänat ut och rivas.
Den tänkta nya bron kommer att ligga strax öster om den nuvarande. Ett läge som inte ska inkräkta allt för mycket på nuvarande bebyggelse.
Den nya bron kommer, som den gamla, att bli öppningsbar. Något beslut ifall bron får klafföppning eller ska öppnas på annat sätt för sjöfarten är i dagsläget inte taget. Den nya bron skall klara den prognostiserade kollektivtrafikökningen och samtidigt utgöra ett attraktivt stadsmässigt inslag i Göteborg. Genom att anlägga den nya bron med lägre höjd än den nuvarande, blir det enklare för både fotgängare och cyklister att ta sig över jämfört med den gamla. Förutom två spår för den kollektiva trafiken blir det fyra bilkörfält samt cykel- och gångbanor. Därmed får göteborgarna en behövlig trafikgenomströmning över Göta älv.
Liten påverkan på området
Den blivande bron placeras en bit öster om den nuvarande. Det på ett ställe där inga bostadshus berörs, men däremot måste ett par parkeringshus rivas.
– En fråga som ska lösas under arbetet med detaljplanen är brons öppningsbara bredd, säger projektledare Patrik Fridh, Göteborgs Stads Trafikkontor. Först under samråd med Sjöfartsverket kommer vi att bestämma den frågan. Längre upp i Göta älv finns det nämligen broar, som har bredare öppning än de 20 meter på den nuvarande bron.
Delfinansiering med trängselskatt
Kommer då det nya brotillskottet att räcka till vid öppningen 2019? En fråga som det idag inte går att sia allt för mycket om i denna expansiva stad. Däremot kan trafikströmmarna i centrum minskas i och med införande av trängselskatten 2013. Den är delvis tänkt att finansiera kostnaderna för byggandet av den nya bron. Trängselskatten ingår i det Västsvenska paketet, som ett sätt att bromsa de negativa effekterna av en väntad ökad biltrafik i centrala Göteborg.
Därmed kan då dagens trängsel till viss del minskas. Totalt kommer det runt centrum att bli 38 betalstationer, sedan kommunen fått backat från sina tänkta 45. Förändringen innebär, att Backaplan och stora delar av Hisingen inte berörs utan hamnar utanför ”trängselområdet”.
På en utställning på Stadsmuseet har visats två förslag på, hur en låg öppningsbar bro för gående och cyklister skulle kunna byggas på nuvarande älvbrons fundament. Den skulle då bli ett komplettment till den nya. Det andra förslaget var en bro i två plan med biltrafik på det nedre planet och övrig trafik på det övre.
I den framlagda detaljplanen vann inget av dem gehör. På den nu tänkta blir det som nämnts ett plan för både fordonstrafiken och den spårbundna samt plats för både gång- och cykeltrafikanter.
Designtävling
I dagsläget är inget klart ifall det blir en bro med eller utan valv.
– Vi avser att arbeta med en designtävling, fortsätter Patrik Fridh. Utifrån det vinnande förslaget kommer sedan beslut att tas.
Göta älvdal är känd för sina dåliga grundförhållanden. En geoteknik som kräver mängder av pålning och samma gäller på Hisingen, där det tidigare dessutom har tippats utfyllnadsmassor.
Detaljplanen för den nya bron är i stort sett klar och kommer att överlämnas till politikerna för beslut i stadsfullmäktige någon gång i sommar.