Trump får USA-flyg att störtdyka

Sedan Donald Trump valdes till president i USA har intresset för att flyga till landet kraschat, visar en sammanställning som den brittiska tidningen The Guardian har gjort.

Resesökmotorn Kayak noterar en 58-procentig minskning i antalet sökningar för flyg från Storbritannien till Tampa och Orlando i Florida. På motsvarande sätt har sökningarna minskat med 52 procent för Miami, 43 procent för San Diego, 36 procent för Las Vegas och 32 procent för Los Angeles.

I spåren av det minskade intresset för Trumps USA har hotellpriserna i New York och Las Vegas rasat med omkring en tredjedel.

Även flygreseappen Hopper redovisar ett kraftigt minskat intresse för resor till USA. Sökningar på internationella flygningar till landet har minskat med 17 procent. Minskningen noteras i 94 av 122 länder – med undantag av Ryssland, där intresset för att söka efter flygbiljetter till USA har ökat med 88 procent.

Enligt beräkningar från Global Business Travel Association har valet av Trump kostat USA:s besöksnäring 185 miljoner dollar – motsvarande nästan 1,7 miljarder kronor – i förlorade intäkter.