Pressad transportbransch vill ha krisavtal

Martina Holmberg / TT: Åkeribranschen bedöms drabbas av coronasmittan. Arkivbild.

Flyget går redan på knäna sedan folk dragit ner på flygandet ordentligt. Virussmittan får också effekter på bland annat åkeribranschen när ekonomin saktar in. Trycket har snabbt ökat hos arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, medlemmar ringer in och undrar hur man varslar personal.

Vi har redan fått in ett antal bolag som påkallat förhandlingar om neddragningar, säger Transportföretagens vd Marcus Dahlsten.

Inom några veckor

Hans bedömning är att effekterna av coronasmittan "tämligen sannolikt kommer att slå på hela transportkedjan". Flyget är som sagt redan ett faktum.

Inom några veckor kommer det att slå hårt mot hela sektorn, säger Dahlsten.

Han vill därför snabbt inleda förhandlingar med facken om möjligheten att använda så kallat korttidsarbete, ett slags krisavtal som ska stoppa stora varsel när företagen får färre beställningar. På tisdagen gav Lagrådet klartecken till regeringens förslag till korttidsarbete som enligt finansminister Magdalena Andersson (S) ska kunna tas i bruk "flera månader" före det egentliga startdatumet 1 augusti.

Måste förhandlas

Facken är positiva, men det måste förhandlas fram ett kollektivavtal som reglerar innehållet i lagen om korttidsarbete. Och det är det som nu ska ske.

Hur fort det kan gå är svårt att säga. Sektorerna inom transportsektorn är också olika hårt drabbade, enligt facket:

Det är svårt att säga vilka frågor som blir svåra i det här läget, säger en av motparterna, Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.