Ett nytt museum i Rotterdam gestaltar migrationens rörelse

Den glänsande konstruktionen är klädd i 297 paneler i rostfritt stål, tillverkade i Groningen av samma företag som producerat vissa av konstnären Anish Kapoors verk. Panelerna är alla unika i form och storlek, men måste ändå mötas exakt. Foto: Museum Fenix Rotterdam. Pressfoto
Den glänsande konstruktionen är klädd i 297 paneler i rostfritt stål, tillverkade i Groningen av samma företag som producerat vissa av konstnären Anish Kapoors verk. Panelerna är alla unika i form och storlek, men måste ändå mötas exakt. Foto: Museum Fenix Rotterdam. Pressfoto

I den nederländska staden Rotterdam har ett nytt internationellt konstmuseum öppnat med migration som huvudtema. Museet, som fått namnet Fenix, har inrättats i en före detta godsterminal och lagerbyggnad från 1923. 

Den mest iögonfallande nyheten är en 30 meter hög spiraltrappa i rostfritt stål – en dubbel helix som på ett slående sätt bryter genom byggnadens nya glastak och leder besökare upp till en utsiktsplattform med vy över staden och floden Maas.

Ett nytt museum i Rotterdam gestaltar migrationens rörelse

Trappan, som har fått smeknamnet Tornadon av både lokalbefolkningen och museipersonalen, är skapad av den kinesiska arkitektbyrån MAD Architects. Projektet är byråns första kulturbyggnad i Europa, och den första museibyggnaden i Europa som signerats ett kinesiskt arkitektkontor.

– Jag visste direkt att jag inte ville röra fasaden eller byggnadens yttre, säger Ma Yansong, grundare och huvudarkitekt på MAD Architects. – Men jag ville skapa något synligt.

Han beskriver det befintliga huset som tungt och robust – som ett stycke infrastruktur i armerad betong. Målet var att göra byggnaden mer öppen och arkitektoniskt transparent.

En trappa som berättar

Tornadon är både funktionell och symbolisk. Med sina två separata spiralformade trappor låter den besökaren välja väg upp mot utsiktsplattformen, 24 meter ovan mark. Plattformens golv består av Kebony-trä från Norge, vilket för tankarna till ett fartygsdäck – en plats för avsked och resor, vilket förstärker museets tema.

– Trappan är en del av berättandet, säger Ma Yansong. – Den är en metafor för resan, och migrationens rörelse.

Vid ett avsnitt har trappan en 12 meter lång konsol som skjuter ut över floden – en punkt där besökaren bokstavligt talat svävar över vattnet. Totalt sträcker sig promenaden i trappan över 550 meter.

– Varje panel är unik i storlek och form, så de måste passa perfekt, säger Yansong.

Panelernas högglansiga yta speglar dagsljuset och rörelsen hos människorna i trappan – ännu en nivå av berättande, som förbinder byggnadens historia med dagens och framtidens flöden av människor.

Från emigranthamn till kulturhus

Fenix byggnad tillhörde en gång rederiet Holland-Amerika Linjen, som i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet transporterade över två miljoner människor från Europa till Nordamerika. Museet förbinder denna historia med dagens Rotterdam, en stad präglad av migration och mångfald.

Byggnaden ligger i stadsdelen Katendrecht – ett område som i början av 1900-talet var platsen för det första Chinatown på det europeiska fastlandet. Här fanns under en period hela 87 kaféer och restauranger som besöktes av invånare från bland annat Kap Verde, Surinam och Kina.

Renoveringen av själva byggnaden har letts av den lokala arkitektbyrån Bureau Polderman. Deras arbete har bland annat inneburit att avlägsna tillägg från de senaste 60 åren, och att återskapa rytmen i den ursprungliga fasaden. De karaktäristiska rutformade fönstren från 1920-talet, med sina sneda hörn, har restaurerats och målats i originalets olivgröna färg. Även de industriella skjutdörrarna i gatunivå har bevarats.

Museets inre präglas av ljus och rymd, särskilt på den första våningen där väggarna i brädgjuten betong från 1920-talet lämnats synliga. På bottenvåningen finns ett 2 275 kvadratmeter stort rum – kallat Plein – som kommer att användas för evenemang, föreställningar och lokala aktiviteter, även när museet är stängt.

Museet har entréer mot både flodsidan och stadsdelen Katendrecht, vilket gör platsen tillgänglig från flera håll. Ambitionen är att skapa ett museum som välkomnar hela världen – men som samtidigt är förankrat i staden och dess historia.

– Vi ville ha en kontrast mellan material och geometri, säger Ma Yansong. – Men vi ville också att de två strukturerna skulle bli en helhet, därför försökte vi minimera antalet pelare och dölja bärande element.

Projektet har finansierats av den rotterdambaserade stiftelsen Droom en Daad.

Källor: Fenix & i-mad.com & Wikipedia Common