Pengabrist hos var femte ensamstående

Hur är det ställt i barnfamiljernas plånböcker? På uppdrag av regeringen har Försäkringskassan släppt sin årliga rapport om barnhushållens ekonomi.

Tanken med den ekonomiska familjepolitiken är att den ska hjälpa till att ge en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer. Man ska inte glömma att den hjälper till väldigt mycket, många kan ofta kombinera att ha barn och jobb samtidigt. Det är de positiva delarna, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, och fortsätter:

Men vi ser att det finns förbättringspotential.

Utmaningar för ensamstående

Inte särskit förvånande sticker ensamstående föräldrar ut bland dem som har det tufft ekonomiskt. Ungefär var femte, 18 procent, bland de ensamstående hushållen med barn hade låg inkomststandard förra året, enligt rapporten.

En låg standard innebär att hushållets inkomst är lägre än de beräknade utgifterna för baskonsumtion – som exempelvis boende, mat och hemförsäkring.

Det är första året som just låg inkomststandard är med som indikator i rapporten, berättar Niklas Löfgren. Därför går det ännu inte att se någon utveckling över tid.

Bland ensamstående med tre eller flera barn, samt ensamstående utrikesfödda kvinnor med barn, hade var tredje hushåll låg inkomststandard i fjol.

Den totala siffran för barnhushållen i Sverige var 8 procent.

Kompis kan vabba

Det är ännu för tidigt att se hur coronapandemin kan slå mot de ensamståendes kassa. Men att det finns en del ekonomiska utmaningar att uppfostra barn på egen hand råder det ingen tvekan om.

Som ensamstående får man till exempel ta all vab själv, säger Niklas Löfgren, och tipsar om att det är tillåtet att överlåta vab på någon annan i sin närhet.

Det kan, i vanliga fall, kanske vara barnets mor- och farföräldrar.

Att i coronatider att låta de äldre ta hand om sjuka barn, det kanske inte är riktigt fullt så lämpligt. En kompis går alldeles utmärkt att överlåta det på, säger Niklas Löfgren.

Familjeersättningarna, som exempelvis barnbidrag och bostadsbidrag, utgör i genomsnitt 27 procent av hushållsinkomsten för ensamstående kvinnor med två eller flera barn.

För samtliga barnhushåll låg siffran på drygt 9 procent förra året.