Akademibokhandeln kan knoppas av till börsen

Volatis styrelse har fattat beslut om att utvärdera en eventuell utdelning av affärsområdet Akademibokhandeln till sina ägare i kombination med en börsnotering, skriver Volati i ett pressmeddelande.

I verksamheten ingår även nätbokhandeln Bokus och Bokus strömningstjänst.

Våra ägare har sagt att de vill undersöka möjligheten, men det är inget beslut fattat ännu, säger Maria Edsman, vd för Akademibokhandeln och Bokus.

Volati uppger att syftet med avknoppningen och noteringen är att ge Akademibokhandeln och Bokus bra förutsättningar att växa i de digitala kanalerna.

Kommer att synas mer

Vi får då fullt fokus på att utveckla vår verksamhet, och också en större synlighet, säger Maria Edsman.

Akademibokhandelns största konkurrent är Adlibris, men när det gäller strömningstjänster är det Storytel som syns mest, och det beror säkert på att Storytel är börsnoterat, tror hon. Men den fördelen kan alltså även Akademibokhandeln och Bokus få nu, hoppas hon.

De digitala kanalerna hos Akademibokhandeln och Bokus stod för 44 procent av försäljningen under 2020 och försäljningstillväxten i dessa kanaler var 25 procent jämfört med 2019, enligt Volati.

Maria Edsman berättar att det både handlar om e-handel, som är störst, och abonnemangsavgifter för strömningstjänsten.

Akademibokhandeln och Bokus omsätter totalt cirka 1,8 miljarder kronor. Vinsten i fjol (EBITA) blev cirka 67 miljoner kronor, men var då påverkad av pandemin. Vinsten blev 9 miljoner kronor lägre än 2019.

Pandemipåverkan

Butikshandeln påverkades av pandemin då kunder inte kunde gå in i affärer, men en del av handeln flyttade över till de digitala kanalerna.

Målet är att slutföra utvärderingen under våren 2021 och återkomma till aktieägarna med mer information inför Volatis årsstämma den 28 april 2021.