Världens börser faller på inflationsoro

De stora ekonomiska åtgärdspaket som flera centralbanker ska driva igenom har skapat inflationsoro och långa räntor på obligationer har stigit snabbt – vilket lett till att många investerare lämnat de räntekänsliga teknikbolagen.

Bland de bolag som föll mest fanns flera teknikbolag; Apple, Amazon och Microsoft. Däremot stod Twitter emot trenden och gick upp 3,9 procent. Dow Jones industriindex sjönk 1,8 procent.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, säger att de stigande räntorna är del i en normaliseringsprocess, men att marknaden ofta reagerar snabbare än centralbankerna skulle önska.

Det är stora portföljer där ute som ska skruvas till och anpassas till en värld med stigande räntor och kanske lite mer inflationsrisker. Det är många som står i kö och ska göra samma sak och då får vi den här typen av effekter.

Faller på goda nyheter

Med utsikterna att USA och andra länder lanserar stora ekonomiska stödpaket, samtidigt som vaccineringen börjat och tillväxten väntas ta fart, börjar investerare kalibrera risken för överhettning i ekonomin.

I praktiken kan man säga att det är positiva nyheter som bidrar till den här börsoron. Det vi ser nu är förhoppningar om att återhämtningen och tillväxten skulle kunna gå snabbare än väntat vilket leder till att inflationen går upp och räntorna stiger, säger Robert Bergqvist.

Han påpekar att stigande räntor inte är något konstigt.

Vi ska lämna den här pandemikrisen bakom oss och det är hastigheten som skapar nervositet på börsen, inte riktningen.

Oron på omvärldens börser väntas spilla över även på Stockholmsbörsen i dag.

Den svenska börsen kommer följa med, det är ganska naturligt. Det blir en tung börsdag i dag, det är vad man kan räkna med. Det många vill ha svar på är om centralbankerna kommer att försöka stoppa den här uppgången på långa räntor.