Den brittiska krisnotan skenar

Den brittiska regeringens budget för 2021/22 beräknas ge ett underskott på 234 miljarder pund (motsvarande 2 750 miljarder kronor). Det motsvarar 10,3 procent av BNP och är en rejäl uppjustering av underskottet jämfört med beräkningarna i november. Då låg prognosen på ett underskott på 7,4 procent av BNP.

Budgetåret 2020/21, som avslutas i mars i år, beräknas samtidigt ha gett ett underskott på 17 procent av BNP eller 355 miljarder pund, vilket bara det antas ha lyft den brittiska statsskulden till 88,8 procent av BNP.

Nedstängningar för att stoppa smittspridning

Enligt Storbritanniens finansminister Rishi Sunak är målet att gradvis sänka budgetunderskottet ned till 2,8 procent av BNP 2025/26.

Underskottet som andel av BNP ökar kraftigt till följd av att Storbritannien förutom att ha lämnat EU samtidigt är ett av de länder som drabbats värst av covid-19 och gjort omfattande och utdragna nedstängningar för att stoppa smittspridningen.

Det kommer enligt Sunak dröja till 2022 innan den brittiska ekonomin har fått upp landets BNP till nivån före pandemin. Och om fem års tid kommer landet, enligt regeringens beräkningar, att vara 3 procent mindre än vad det skulle ha varit utan pandemieffekterna.

Tillväxten i år beräknas till 4 procent i en ny brittisk krisbudget. I november låg prognosen på 5,5 procent.

Samtidigt höjer den brittiska regeringen prognosen för landets tillväxt 2022 till 7,3 procent, mot 6,6 procent i november. Därefter väntas tillväxten stabiliseras kring 1,6-1,7 procent under följande tre år.

Gör vad som krävs

Finansminister Rishi Sunak utlovar i sin budgetpresentation inför parlamentet i London att regeringen kommer att göra vad som krävs för att stödja det brittiska folket och landets företag genom krisen.

Han tillägger att åtstramningar för att hantera de gigantiska budgetunderskott som krisen förorsakat kommer åtgärdas först när återhämtningen har tagit fart.

I budgeten föreslår Sunak bland annat en förlängning av det permitteringsstöd som skulle ha upphört i april med ytterligare fem månader. Dessutom kommer det att utvidgas till att omfatta även egenföretagare.

Sunak utlovar även direktstöd till företag som drabbas av pandemin på upp till 25 miljarder pund vid sidan av ett nytt program för likviditetsstöd till företag där de kan låna upp till 10 miljoner pund per företag.

Det system för skattelättnader som införts i krisen förlängs också, däribland en momssänkning till 12,5 procent för besöksnäringen. Detta beräknas kosta fem miljarder pund.