"Jag har redan ringt direktörerna"

Statsminister Magdalena Andersson tryckte i sin regeringsförklaring i veckan hårt på frågan om att bryta segregationen, och att alla ministrar "ska vända på varje sten".

Hon är ganska tuff faktiskt, Magdalena. Efter att hon sa det där har hon spänt blicken i oss alla och sagt: " jag menar allvar med att vi ska vända på varje sten", säger Thorwaldsson i en intervju med TT.

Hur vi bygger och bor är grunden till att bryta segregationen, enligt näringsministern.

Men vi har också ett bra näringsliv. Och jag tycker att vi kanske inte riktigt tydligt har bett om deras roll i integrationen, säger han.

En viktig grej

Med sitt breda kontaktnät sedan tiden som LO-ordförande säger han sig redan ha hunnit ringa ett stort gäng direktörer.

Vi ska se om vi kan samlas här allihopa i närtid för att prata lite djupare om det.

TT: En sak är ju att prata om de här sakerna, men behövs några verktyg, morötter för att förmå företagen?

Det tror jag faktiskt inte, och det tror jag är en viktig grej. Många företag har ju lyft oron med skjutningar och våld och att det påverkar deras verksamhet. Alla måste hjälpas åt om vi ska bryta det här utanförskapet.

Lämnar orten

Att företag lämnar förorten, de utsatta områdena, påverkar också negativt till segregationen. Men att tvinga exempelvis banker att öppna kontor går ju inte, enligt Thorwaldsson.

Däremot finns behov av en diskussion kring de här frågorna, och att staten ska ha en närvaro, till exempel det självklara med att Arbetsförmedlingen ska finnas där de mest behövs, påpekar han.

Infrastrukturen betyder ju allt, att man känner sig sedd och att man förstår att det här är bostadsområden på riktigt och inte bara tomma lokaler.

Inte blockerat

Som näringsminister har Karl-Petter Thorwaldsson i uppgift att skapa goda förhållanden för företagen. Han tycker sig ha hyfsat bra politiska förutsättningar att nå framgång, i det bräckliga parlamentariska läget.

Det är inte lika många blockmotsättningar i näringspolitiken som på många andra områden.

Högt på företagens önskelista står kortare tillståndsprövningar när industrin ska ställa om till mer klimatvänlig produktion.

Ja, vi måste görs det mer förutsägbart för företagen, och vi måste korta tider.

Han påminner om att det är miljöministern som håller de frågorna, men där samarbete måste ske mellan departementen.

Förlänger företagsakuten

Även den tilltagande arbetskrafts- och kompetensbristen i näringslivet är en av regeringen prioriterad fråga, enligt Thorwaldsson.

Det gäller att ta på sig långkalsongerna och flytta till norr. Det låter skämtsamt, men det är mer allvar än vad det låter. Att se till att vi har rätt kompetens på rätt plats, det kan vi också göra i närtid, det behöver vi inte vänta på något val eller så.

Smittspridningen tar fart igen och många företag kan komma att drabbas av restriktioner på nytt. Att återinföra de akuta stöden, bland annat i form av korttidsjobb kan bli aktuellt, men Thorwaldsson vill inte lova något.

Vi följer utvecklingen varje dag. Det är laga efter läge som gäller.

Men ett stöd beslutade regeringen i torsdags att förlänga, nämligen löptiden på kreditgarantiprogrammet företagsakuten som lanserades under pandemins inledningsskede, från tre till fem år. Det är dock ett stöd som har utnyttjats ganska sparsamt av företagen.