FI nobbar slopat amorteringskrav

Henrik Montgomery/TT: Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild.

Finansinspektionen skriver att en viktig slutsats är att ändrade regler inte skulle innebära ett träffsäkert stöd till de hushåll som drabbats av bland annat höga elräkningar och ökat inflationstryck.

"En förklaring är att de flesta hushåll med små marginaler inte äger sina bostäder och därför inte har några bolån. Av dem som äger sin bostad har dessutom många små eller inga bolån", skriver FI i ett pressmeddelande.

Men Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, och hans kollegor inom högerblocket har gått ut och argumenterat hårt för slopade amorteringskrav för att lätta hushållens bördor i tider av befarad ekonomisk kris.

Vallöftet

Samma dag som FI presenterar sin rapport ska Kristersson och de andra partiledarna hålla presskonferens om regeringsbildningen. Frågan är om politikerna kommer att köra över Finansinspektionen.

I utvärderingen talar FI en hel del om penningpolitiken, som är Riksbankens bord. FI:s generaldirektör Erik Thedéen tillträder som Riksbankchef vid årsskiftet.

FI skriver bland annat att nu ta bort amorteringskravet skulle motverka Riksbankens arbete med att få ned inflationen genom höjda räntor, "en lättnad av amorteringskraven nu skulle motverka penningpolitikens inriktning. FI ser därför inte att ett temporärt generellt undantag från amorteringskraven är en väl avvägd åtgärd i dagens läge".

FI ser inte heller att elpriserna drabbar dem som är högst belånade hårdast.

"De som påverkas mest av ett borttagande av amorteringskravet är hushåll med stora lån. Detta är hushåll som ofta har goda marginaler och som inte påverkas lika mycket av höga elpriser eftersom många bor i lägenheter med fjärrvärme i våra stora städer", skriver FI.

Pandemin annorlunda

FI tycker inte att läget nu är jämförbart med det ekonomiska läget under pandemin, då amorteringskraven lättades.

"Men dagens ekonomiska läge är väsentligt annorlunda än våren 2020. De ekonomiska prognoserna är förvisso negativa och utsikterna osäkra, men inte alls i samma grad som i början av pandemin", skriver FI.

Finansinspektionen öppnar dock för framtida lättnader, om läget skulle förvärras: "Om den ekonomiska utvecklingen väsentligt försämras och syftet med penningpolitiken inte skulle motverkas skulle FI:s samlade bedömning avseende möjligheten att ge tillfälliga generella undantag kunna ändras".

Möjlighet till individuella undantag

Men FI pekar också på att bankerna redan i dag kan ge individuella undantag till vissa låntagare. "Det är upp till långivaren att medge sådana undantag utifrån individuella bedömningar av den enskilda bolånetagarens ekonomi", skriver myndigheten och tillägger att regelverket om amorteringar är medvetet öppet skrivet.

Men då FI gick ut med den möjligheten för några veckor sedan blev reaktionen från bankerna häftig. De såg inte på de individuella undantagsmöjligheten på samma sätt som FI, och sade sig också bli nedringda av kunder som nu trott att de kunde få slippa kraven.