Riksbanken höjer styrräntan med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 4,00 procent. De flaggar för att det kan vara aktuellt med fler höjningar för att stävja inflationen, men enligt Alexandra Stråberg kan toppen nu vara nådd.
De håller dörren öppen för ytterligare en höjning i november, men eftersom inflationen faller kraftigt i Sverige tror jag att det här är slutstationen, säger hon.
Det enda som skulle kunna rucka på det är om inflationstakten skulle överraska tydligt uppåt, eller om försvagningen av kronan skulle accelerera markant.
"Mjukare ton"
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tycker att beskedet innebär lite mjukare tongångar om framtida höjningar än väntat.
Det är ungefär 30 procent chans att de kommer att höja styrräntan ytterligare i november. Det är lite mjukt, säger hon.
Men det är i linje med vad som hänt på andra håll.
De andra centralbankerna har tagit lite paus med räntehöjningar nu. Riksbanken höjde, men med en mjukare ton.
"Ingen överraskning för hushållen"
Alexandra Stråberg anser också att övriga centralbankers agerande är av stor betydelse för Riksbanken och dess chef Erik Thedéen.
Thedéen håller så klart koll på hur deras kollegor i Europa och USA agerar och resonerar, men å andra sidan är det inflationsutvecklingen i Sverige som de fäster störst vikt vid – och där är vi alltjämt en bra bit ifrån målet på två procents inflation.
Dagens räntebesked kom inte som en överraskning för hushållen, framhåller hon.
Det finns stor skillnad mellan hushåll, men generellt sett kom inte dagens besked som överraskning, utan många hushåll har planerat och vant sig de här höga räntenivåerna, säger Alexandra Stråberg.
Riksbanken har också fokus på kronan, konstaterar Annika Winsth.
Man jobbar med valutareserven för att stärka kronan. Det skickar tydliga signaler, säger hon.