Wegners China Chair 80 år - 80 numrerade jubileumsversioner släpps

I år har det gått 80 år sen China Chair såg dagens ljus för första gången. Foto: Fritz Hansen

I år är det 80 år sedan Hans J. Wegners stol China Chair blev till. För att fira detta har Fritz Hansen beslutat att lansera en jubileumsutgåva i en begränsad upplaga av 80 exemplar. Denna speciella version är tillverkad av oljat europeiskt körsbärsträ med en sits i läder. 

I början av sin karriär utformade Wegner den första av fyra versioner av China Chair för Fritz Hansen. Syftet var att skapa prisvärda möbler som kunde tillverkas även när tillgången på material var begränsad. Trots att Wegners design, inspirerad av en kinesisk stol från 1700-talet, visade sig vara mer komplex och kostsam än förväntat, blev den ändå prisad för sitt organiskt formade ryggstöd och lätta ramen när den presenterades på Konstfackskolans vårutställning.

Möbelsnickaren Wegner utforskade organiska former i sitt arbete, och det var med China Chair han inledde sin framgångsrika karriär. Idag är hans namn oåterkalleligt förknippat med designhistorien, där han står som en av de mest hyllade och inflytelserika förespråkarna för Danish Modern-rörelsen.

b
Stolenrepresenterar spjutspetsen av "Danish Modern". Foto: Fritz Hansen
b
Stolens trä utvalt så att ådringarna speglas på båda sidor av stolen. Foto: Fritz Hansen

”China Chair är en av de mest raffinerade stolarna som någonsin tillverkats inom industriell produktion och att hålla den i produktion kontinuerligt i 80 år är unikt i ett danskt sammanhang. Den här stolen är väldigt speciell eftersom den representerar spjutspetsen av Danish Modern. Den är dekorativ och skulptural och förkroppsligar på ett exemplariskt sätt det uttryck och de designprinciper som Wegner blev så känd för”, säger Marie Louise Høstbo, Creative Design Director på Fritz Hansen.

China Chair är handgjord i trä specielt utvalt så att ådringarna ska speglas symmetriskt på båda sidor av stolen. Träet behandlas med olja och kompletteras av  lädret som används till sittdynan.

”Folk börjar ta hand om sina hem igen. Det finns en ny generation av människor som är mycket selektiva och som köper hög kvalitet och bygger upp en personlig samling av meningsfulla objekt under en livstid. Det här är ett samlarobjekt som hedrar originalet och som förmedlar vår syn på det som är speciellt med vår tid”, säger Høstbo.

b
Stolen blev hyllad för sitt organiskt kurvade ryggstöd och fick utmärkelser när den visades på Konstfackskolans vårutställning. Foto: Fritz Hansen
b
Jubileumsversionen av China Chair lanseras 2024 Foto: Fritz Hansen