Vapenförsäljningen fortsätter öka i världen

Den globala vapenindustrin omsätter alltmer pengar. Förra året ökade världens hundra största försvarsindustriföretag sin försäljning med 4,6 procent – till 420 miljarder dollar. Det framkommer i en rapport från Sipri, Stockholms fredsforskningsinstitut, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Sipri är ökningen en följd av den militära upprustningen i världen, som förra året nådde den högsta nivån sedan slutet av kalla kriget.

Mest ökar de amerikanska företagen, som står för över hälften av alla vapen som säljs – en konsekvens av att amerikanska politiker vill rikta om försvarsmakten för att bättre kunna möta hot från Kina och Ryssland, enligt Sipri.

Även ryska vapenföretag har ökat sin försäljning kraftigt det senaste decenniet – en uppgång som dock inte fortsatte under förra året. Hur mycket de kinesiska företagen omsätter är osäkert, och de finns därför inte med i listan över de största försvarsindustriföretagen.

Svenska Saab ligger på en 30:e plats, och fick nyligen en ny beställning från Förenade arabemiraten på två övervaknings- och stridsledningsplan – en order värd 10,1 miljarder kronor.