Återhämtning har börjat – men kan vända snabbt

Jämfört med förra året minskar försäljningen av bilar, men nedgången är mindre än under våren och i juni. Detaljhandeln går emot strömmen och ökar försäljningen jämfört med förra året. Och konkurserna under juli var inte fler än under samma månad 2019. Mycket pekar på att återhämtningen är här.

En av de tydligaste indikatorerna på vart ekonomin är på väg är inköpschefsindex. För juli steg siffran till 51,0 – alltså strax över den viktiga gränsen 50. Ett tal över 50 tyder nämligen på tillväxt.

Det var väntat att det skulle komma över 50. Efter tvärstoppet vi såg under våren börjar industrin rulla i gång igen, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Släpar efter

På arbetsmarknaden har många varslats och permitterats. Mycket handlar om tjänstesektorn – där bland annat besöksnäringen, hotellen och resebranschen gjort stora tapp under våren. Men under de senaste veckorna har takten på ökningen minskat.

Vi tycker att man ser tecken på en stabilisering på arbetsmarknaden. Anställningsplanerna i Konjunkturinstitutets barometer förra veckan var bättre och den täcker ju hela arbetsmarknaden, inte bara industrin. Och antalet nyregistrerade arbetslösa på Arbetsförmedlingen har ju också börjat lugna ned sig, säger Torbjörn Isaksson.

Det är dock ett faktum att arbetsmarknaden släpar efter konjunkturen. Arbetslösheten väntas alltså fortsätta öka även efter att konjunkturen vänt.

Arbetslösheten lär fortsätta upp ett tag till och det tar ett tag innan den vänder ned igen. Men det finns hopp om en stabilisering även på arbetsmarknaden, säger Torbjörn Isaksson.

Omvärlden oroar

Mycket tyder alltså på att Sveriges ekonomi tagit sig in i en återhämtningsfas.

Det är något positivare än tidigare, men den återhämtning som vi ser sker från väldigt låga nivåer. Vi ska inte ta ut segern i förskott, säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Han nämner valutaeffekten som ett orosmoln som seglat upp. Kronan har under de senaste månaderna förstärkts rejält mot framför allt dollarn.

Det påverkar vår exportindustri på ett dämpande sätt, säger Jonas Frycklund.

Kan vända snabbt

Hur länge återhämtningen varar är också mycket osäkert och hänger på virusets spridning.

Vi är utlämnade till hur pandemin utvecklas i Sverige och vår omvärld. Vi ser en viss oro där, särskilt för vad som händer i USA, säger Jonas Frycklund.

Torbjörn Isaksson menar att mycket pekar åt rätt håll i Sverige. Men omvärldens virussituation oroar.

Det är oroande med en andra våg i många länder i Europa, Australien som stänger ned, USA som inte har läget under kontroll, och Latinamerika är väldigt utsatt. Också i Asien, i Indien, sprider sig viruset snabbt. Kina har förvisso läget under kontroll, men även där poppar det upp nya fall för första gången på ett bra tag, säger han.

Det skapar osäkerhet och det kan fördröja återhämtningen, säger Torbjörn Isaksson.