Europaparlamentsvalet 2024: Över 370 miljoner röster ska avgöra EU:s framtid

Ett av Europaparlamentets rum för speciella kommitéer. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: JLogan

Under sommaren 2024 förväntas över 370 miljoner EU-medborgare från unionens 27 medlemsländer att använda sin rösträtt i Europaparlamentsvalet.

Med slogans som "Använd din röst eller låt andra bestämma åt dig" betonas vikten av att delta, särskilt när det gäller centrala frågor som klimat och energi, vilka till stor del hanteras i Bryssel.

Förnyelse av Europaparlamentet

Europaparlamentet, som är EU:s lagstiftande organ, är ansvarigt för att stifta lagar och godkänna unionens budget tillsammans med ministerrådet. Detta parlament övervakar även EU-kommissionens och EU-organens verksamheter. I det kommande valet kommer 720 ledamöter att väljas, vilket är 15 fler än i valet 2019, mycket tack vare Storbritanniens utträde ur EU som medförde en omfördelning av mandaten.

Från nationella till europeiska grupperingar

Efter valet kommer parlamentarikerna att organisera sig i politiska grupper. Dessa grupper kräver minst 23 ledamöter från minst en fjärdedel av medlemsländerna för att bli officiellt erkända. Europaparlamentets politiska grupper är dynamiska och kan ändras från en mandatperiod till en annan, vilket skiljer dem från mer statiska nationella partier.

I Sverige är valsystemet sådant att väljare kan rösta på valfri kandidat oavsett geografisk region, vilket gör valet unikt jämfört med många nationella val.

Politiska rörelser och grupper

Under den gångna mandatperioden har vi sett exempel på politiska rörelser där svenska ledamöter från Sverigedemokraterna bytt från gruppen Identitet och Demokrati till Europeiska Konservativa och Reformister. Det nuvarande parlamentet har sju politiska grupper där de största inkluderar Gruppen för Europeiska folkpartiet (EPP) och Progressiva förbundet av Socialister och Demokrater (S&D).

Växande intresse för EU-frågor

Intresset för EU-valet har ökat markant, enligt Eurobarometer. Cirka 60% av EU-medborgarna uttrycker i en opinionsundersökning intresse för det kommande valet, en ökning med 11 procentenheter sedan 2019. Även valdeltagandet förväntas öka, med 71% av de tillfrågade som säger att de sannolikt kommer att rösta, vilket är 10 procentenheter högre än inför föregående val.

Dessa val är avgörande för EU:s förmåga att hantera stora framtidsfrågor som klimatförändringar och energipolitik, och resultatet kommer att forma unionens politiska landskap för de kommande fem åren.

källa: Eurobarometer/ EU_kommissionen