Forskningsutmaningar inom IoT inriktat mot industri och smarta samhällen

Tillsammans med 25 olika företag och regionala aktörer kommer Mittuniversitetet i projektet Smart att forska och skapa nya affärer inom uppkopplade saker, Internet of Things, för industrin och smarta samhällen. Totalt satsas 63 miljoner kronor under en treårsperiod. Digitalisering är en samhällsutveckling av stor vikt för att bevara konkurrenskraften i nästan alla typer av verksamheter. Nästa steg i digitaliseringen är att koppla upp olika enheter omkring oss, fordon, byggnader, maskiner, med mera. till internet och utifrån det skapa tjänster som kan förbättra våra liv och vår miljö.

Projektet fokuserar på forskningsutmaningar inom Internet of Things inriktat mot industri och smarta samhällen. Målet är att skapa förutsättningar för regionens företag att öka sin kompetens och skapa nya tjänster inom området.

– Vi är glada över att kunna stötta nytänkande idéer och innovationer i likhet med detta projekt. Utvecklingen av digitala produkter är inte bara positivt för utvecklingen av våra verksamheter i kommunen, denna typ av projekt stärker även Sundsvall ur ett nationellt och globalt perspektiv, säger Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvalls kommun i ett pressmeddelande.

Nyligen fattades beslut om finansieringen av projektet och det var startskottet för verksamheten mot Smarta Samhällen utifrån ett samverkansavtal mellan Sundsvalls kommun och Mittuniversitetet, där företagen blir en katalysator för att nå konkreta resultat.