En stadsdel växer fram

Munksjöstaden växer fram i centrala Jönköping, en ny stadsdel belägen vid Munksjön där det gamla pappersbruket ligger. Aktuella Byggen fick möjligheten att ta en titt på när en helt ny stadsdel växer fram.

För närvarande är det kvarter två, tre, fyra och fem som det arbetas med. Kvarter 1 som är det vita cylinderformade höghuset är redan klart.

Kvarter 2, 3 och 4 är lägenhetskvarter där det byggs hälften bostadsrätter och hälften hyresrätter. När det kommer till kvarter 5 så ska en livsmedelsbutik flytta in på plan 3 och en vårdcentral med tillhörande apotek till plan 4. Ovanpå det blir lägenheter från plan 5 upptill plan 10. I kvarter 2 pågår stomkomplettering, i kvarter 3 prefabmontage, i kvarter 4 grundläggning och till sist i kvarter 5 pågår det pålning.

Utöver kvartersbyggnaderna tillkommer också ett tvåvåningsgarage som sträcker sig ända från kvarter 1 till kvarter 5.

– Vi håller på att projektera kvarter 9 och 6 också som ska bli lägenheter. Till kvarter 9 ska det bli en förskola också, säger Johan Gustafsson, projektchef på Gärahovs Bygg AB.

En stad i staden Munksjöstaden är tänkt att bli en centrumutvidgning för Jönköping och byggs på den strandremsa som varit avskuren för allmänheten i mer än 150 år. Tanken är att promenadstråk och vattenvägar ska mötas. Från Munksjöstaden är det dessutom endast 500 meter till Jönköpings högskola och 300 meter till den planerade stationen för höghastighetsbanan mellan Stockholm–Göteborg samt Stockholm–Malmö.

Det är tänkt att byggtakten under de kommande åren ska vara ungefär ett kvarter i kvartalet, för både bostäder som kommersiella lokaler.

Den första etappen med bostäder omfattar 550 lägenheter men målet för Tosito och Lustgården, som är beställare i projektet, är att det ska bli 1 500 lägenheter.

– Fantastiskt spännande och roligt att få vara med och utveckla en ny stadsdel i Jönköping, säger Johan Gustafsson.

Ett snabbt och effektivt arbete Vad som gör Munksjöstaden lite speciellt från andra projekt som Gärahovs Bygg arbetar är att det är en sådan stor volym på en begränsad yta, något som gör att det är mycket att hålla i ordning på ett och samma ställe. Till exempel förordar det ett enormt säkerhetsarbete vilket inneburit att det finns en på bygget som jobbar heltid med endast säkerhetsfrågor för att säkerställa ett hög fokus på det.

Det som också sticker ut är att den omfattande användningen av prefabricerade byggelement, vilket i sin tur gör att man kan upprätthålla ett högt tempo i byggandet. Ett exempel är till höghuset som färdigställdes på endast bara 25 veckor.

– Vi använder mycket prefab och det gör att det går att hålla uppe tempot. Grundkonstruktionerna är platsgjutna och resterande är prefabmontage, säger Johan Gustafsson.

I övrigt tror Johan Gustafsson att det är väldigt positivt att utveckla området då det ligger så centralt i Jönköping.

– Ett jättelyft tror jag det är. Och arbetet går som en dans, säger Johan Gustafsson.

 

Etapp 1 är beräknat att vara färdigt hösten 2018. 

 

http://www.arkitekthuset.se/

Arkitekthuset i jönköping